Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
curenje podataka

Facebook dobio najveću kaznu u povijesti, a analitičari složni: ‘preniska je, to je čisti poklon’

Facebook
Foto: Reuters/PIXSELL
13.07.2019.
u 15:13

Sudska nagodba u sklopu koje će Facebook morati platiti kaznu od 5 milijardi dolara neće ni u budućnosti tvrtku ograničiti u dijeljenju privatnih podataka s drugima

Federalna trgovinska komisija (FTC) Sjedinjenih Država odlučila je kazniti Facebook, u sklopu sudske nagodbe s tvrtkom, s pet milijardi dolara zbog dijeljenja privatnih podataka korisnika u slučaju Cambridge Analytice. A koliko je Facebook danas moćna tvrtka, dokazuju i prvi komentari te analize nakon medijskih napisa o visini kazne: iako je riječ istodobno o najvećoj kazni u povijesti za neku digitalnu tvrtku i najvećoj u povijesti za nepoštivanje privatnosti korisnika, za tvrtku to je gotovo minimalna kazna, a neki su je čak proglasili poklonom za vlasnika Marka Zuckerberga.

Božićni poklon unaprijed

Facebook je u travnju ove godine već objavio da očekuje da će dobiti kaznu između tri i pet milijardi dolara, što se pokazalo točnim. Samo u prvom kvartalu 2019. tvrtka je imala prihode od 15 milijardi dolara, odnosno tri puta više od iznosa kazne.

Isto tako, sudska nagodba prisilit će Facebook da “ponovno prouči” kako se odnosi prema privatnosti korisnika, ali tvrtku neće onemogućiti da i dalje dijeli podatke s drugim akterima.

FTC je glasovima 3 prema 2, u kojima su republikanci u komisiji glasali za tu visinu kazne, a demokrati protiv, opet pokazala podijeljenost SAD-a, čak i u pitanjima politika prema digitalnim kompanijama.

“FTC je upravo dao poklon za Božić Facebooku pet mjeseci unaprijed”, napisao je na Twitteru demokratski zastupnik u Kongresu David Cicilline.

– Ovo nije kazna, već usluga Facebooku. To im je kao kazna za pogrešno parkiranje te će im omogućiti da i dalje provode nezakonito nadziranje – slaže se s njim stručnjak Matt Stoller s Instituta otvorenog tržišta.

Isto tako očigledno misle i investitori jer je odmah nakon što je vijest o iznosu kazne procurila, cijena dionica Facebooka skočila je za jedan posto. Fokus tvrtke trenutačno je i na lansiranju Libre, kriptovalute Facebooka koja bi se trebala pojaviti iduće godine.

Prodali podatke Trumpu

Slučaj Cambridge Analytice daleko je najveći skandal u povijesti Facebooka. Bila je to britanska konzultantska tvrtka koja je koristila podatke čak 87 milijuna korisnika koje im je prodao ovaj tehnološki gigant. Tvrtka je iskoristila kviz, koji su korisnici ispunjavali na Facebooku, kako bi prikupila podatke o psihološkim karakteristikama njih i njihovih prijatelja te ih je zatim koristila u komercijalne i političke svrhe. Dio je podataka koristila i kampanja kandidata za američkog predsjednika Donalda Trumpa u utrci na izborima 2016. godine.

Komentara 3

VE
velist
22:07 14.07.2019.

Mene zanima tko će dobiti novac od te kazne, tj. očekujem da ću i ja dobiti svoj dio pošto su moji osobni podaci neovlašteno dostavljeni trećoj strani. Sve drugo će biti veliko 'legalno' pranje novaca i prodavanje magle.

TI
Tirano
19:37 17.07.2019.

Kaznu trebaju dobiti oni čiji su podaci procurili iz Facebooka!? Zimmerman je šarlatan! Tako se ne ponaša sa tuđim podacima!? To je prvi zakon interneta i sigurnosti!? Sve koji traže uz e-mail i password treba strogo kazniti jer poslati na e-mail potvrdu da si to zaista "ti", redirekcijom vratiti recimo novinama! Na žalost takvu praksu ima samo Jutarnji list!? Ostali ne!? Što će im password od vašeg maila? Da vam netko čita poštu?! Ili ulazi na Facebook!? Tako se to ne radi!

ZN
znam
11:35 18.07.2019.

Informacija je novac. Dati cu vam primjer smart meter-a. To su uredjaji koji bezicno ocitavaju vasu potrosnju npr. elektricne energije. Jako su stetni za zdravlje. Oni ne salju samo potrosnju nego i jako puno drugih informacija (vasih navika koristenja odredjenihh uredjaja). Vrijednost tih informacija je veca nego vrijednost elektricne energije prodane preko tih mjeraca. Sto je Facebook-u platiti 5 milijardi dolara ako je na tim informacijama zaradio puno vise. Od mene nije zaradio ni penija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije