Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE POKLAPA SE

Evo zašto Kina izgleda čudno na Google Mapsu

kina
Foto: Screenshot Google Maps
24.08.2015.
u 08:56

Sve karte legalno proizvedene u Kini moraju koristiti koordinatni sustav GCJ-02

Jeste li ikada na Google Mapsu ili Earthu proučavali neki kineski grad i primijetili da nešto nije u redu, odnosno da se satelitske snimke i ulice ne poklapaju? Kako piše Google Earth Blog, to je posljedica kineskih zakona iz vremena hladnog rata zbog kojih sve karte legalno proizvedene u Kini moraju koristiti koordinatni sustav GCJ-02, s algoritmom koji na različitim lokacijama pomiče karte u različitim mjerama.

Te je zakone ispoštovao i Google, pa su karte napravljene prema tom sustavu. Međutim, dok države imaju kontrolu nad kartografskim podacima prikupljenima na njihovu području, satelitske snimke su druga stvar. Problem je što Google u ovom slučaju koristiti standardni sustav WGS-84, koji se koristi i u ostatku svijeta. Zbog toga se prikazi ulica ne poklapaju sa satelitskim snimkama.

Osim Googlea, i Bing Maps i Apple Maps poštuju kineske zakone i koriste GCJ-02, ali ne i Open Street Map, koji je zbog toga ilegalan u Kini, piše Google Earth Blog.

>> Google Maps korisnicima savjetuje da putuju na zmaju i čudovištu iz Loch Nessa

>> Idete na put? Aplikacije za pametne telefone najisplativije su

Komentara 2

ZE
zerp
10:38 24.08.2015.

E ovo je vrlo bitan podatak za prosječnog konzumenta večernjaka...

TH
thekurcula
10:56 24.08.2015.

Baš sam se pitao zašto je to tako no sad mi je sve jasno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije