Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZVOJ AI

Evo kako je ministarstvo objasnilo zašto i Hrvatska nije potpisala Deklaraciju o umjetnoj inteligenciji

umjetna inteligencija
Foto: Thinkstock
12.04.2018.
u 20:31

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne isključuje mogućnost da naknadno prihvati Deklaraciju

Na Digitalnom danu Europske unije, 24 zemlje članice i Norveška potpisale su Deklaraciju o umjetnoj inteligenciji. Među njima nije bila Hrvatska kao ni Cipar, Rumunjska i Grčka.

Evo i službenog objasnjenja Ministarstva znanosti i obrazovanja.

- U slučaju prijedloga podržavanja deklaracije o umjetnoj inteligenciji koju su neke države članice potpisale tijekom Digitalnog dana koji se održao 10. travnja 2018. godine u Briselu, i imajući u vidu snažne poruke koje Deklaracija šalje, Republika Hrvatska je od Europske komisije prije donošenja odluke o potpisivanju zatražila obrazložen razloga ovakvog načina prihvaćanja teksta Deklaracije, kao i predviđanje potencijalnih učinaka koje bi Deklaracija mogla imati na države članice. S obzirom da Europska komisija nije dostavila adekvatno obrazloženje konteksta potpisivanja ove, ali ni ostalih deklaracija tijekom ovogodišnjeg digitalnog dana, a uzimajući u obzir snažnu političku podršku, te dugoročnu financijsku obvezu koja proizlazi iz navedene Deklaracije, stav je Republike Hrvatske bio da u ovom trenutku ne može pristupiti potpisivanju ove Deklaracije - ističe iz Ministarstva, te naglašavaju da VIjeće EU nije bilo uključeno u proces pripremanja teksta Deklaracije o umjetnoj inteligenciji.

No, također otkrivaju kako nije isključeno da Hrvatska naknadno podrži i potpiše Deklaraciju:

- U ovom konkretnom slučaju Republika Hrvatska je donijela odluku da u ovom trenutku neće pristupiti potpisivanju navedene deklaracije, ali ne isključujući mogućnost da joj pristupi naknadno, a što i sam tekst Deklaracije omogućava. Nastavno na potpisivanje političke deklaracije i najave povjerenice Gabrijel sa spomenute konferencije 10. travnja, očekujemo objavu konkretne zakonodavne inicijative EK kojom će se odrediti sadržajniji okviri za umjetnu inteligenciju te će RH, kao što je to slučaj i kod ostalih zakonodavnih inicijativa, kroz postupak usvajanja zakonodavstva EU-a artikulirati i promovirati svoje nacionalne interese u okviru ove teme i svih ostalih aspekata koje ista uključuje, zaključuje Ministarstvo u odgovoru Večernjem listu. 

Komentara 5

Avatar AligatorXO
AligatorXO
07:10 13.04.2018.

Kako potpisati ako nije rodno obojana.

VE
velist
09:17 13.04.2018.

Dok naši gimnazijalci osvajaju medalje na matematičkim i informatičkim olimpijadama, nema straha za našu inteligenciju. To se ne može umjetno stvoriti tj. 'žicu' imaš ili nemaš. Očito nekome nedostaje kadrova sa 'žicom' pa to želi globalizirati.

BJ
B. Joseph
21:58 12.04.2018.

Ma teško je u Hrvatska nać prirodnu inteligenciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije