Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova inicijativa

Eurozastupnici hitno traže uvođenje univerzalnih punjača

Ilustracija
Foto: Getty Images
1/2
15.01.2020.
u 09:51

Elektrončki otpad u EU raste i 5 posto godišnje. Stari punjači svake godine stvore oko 51.000 tona otpada

Europarlamentarci, u ime zaštite okoliša, ali i potrošača, traže od Komisije da što prije osmisli način kako da se u praksu uvede jedinstveni punjač za sve mobitele i elektroničke uređaje. Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u ponedjeljak velikom su većinom zagovarali što skorije uvođenje univerzalnih punjača, kompatibilnih sa svim mobilnim telefonima, tabletima, čitačima, e-knjigama i ostalim prijenosnim uređajima. Komisija je svojedobno u Direktivi o radijskoj opremi iz 2014. već pokušala osmisliti načine da univerzalni punjači zažive.

Stoga su zastupnici u raspravi kritizirali sporost i neučinkovitost Komisije u provedbi direktive. Istaknuli su da nije bilo dobro osloniti se na proizvođače i njihovu dobru volju da će uskladiti punjače, neki su čak kritizirali Komisiju da je išla na ruku proizvođačima. 
Istina, Apple sa svojim iPhoneom i iPadom nikada nije imao namjeru usuglasiti se s konkurentima i odreći svog ekosustava punjenja mobitela. Drugi su se s vremenom ipak znatno uskladili. Tako je jedno vrijeme na tržištu bio Apple i njegovi punjači, te svi ostali koji su koristili micro-USB punjače, ne računamo li stare “glupe” mobitele.

Unatrag pet godina pak stigli su smartfoni koji su jedinstvo oko micro-USB-a razbucali i uveli novi USB-c punjač. Potom su se tome priklonili i ostali, poput Samsunga, te sada i njegovi noviji punjači imaju USB-c standard punjenja, a stariji modeli ostali su na micro-USB punjenju. Otvarajući raspravu s europarlamentarcima, potpredsjednik Komisije i povjerenik za međuinstitucijske odnose i predviđanja Maroš Šefčovič istaknuo je da se broj tipova punjača sveo s više od 30 na tri, no priznao je da to još nije zadovoljavajuće.

Posebno se u borbi za jedinstvene punjače, a time i za potrošače, zalaže SDP-ova zastupnica u EU Biljana Borzan, koja tvrdi da Komisijini napori za standardizaciju punjača ne daju dovoljne rezultate. Podsjetila je da “elektronički otpad u EU i dalje raste i do pet posto godišnje”. Prema procjenama, stari punjači stvaraju više od 51.000 tona elektroničkog otpada godišnje.

Potrošači bi provedbom te mjere mogli uštedjeti pola milijarde eura do 2021., istaknula je Borzan u raspravi i zaključila da je vrijeme da nova Komisija pokaže da su interesi građana ispred interesa industrije.

– Čak 78% potrošača moralo je promijeniti mobilni telefon. Pritom mislim na zamjenu baterije, koje su sada uklopljene u mobitele i korisnik ih samostalno ne može otvoriti. Da su pravila drukčija i dizajn bi se prilagodio. Mobitele koji se pokvare ljudi mijenjaju i kupuju nove čak i kad je uzrok tome samo baterija. Jedinstveni punjači pridonijeli bi smanjenju troškova i jednostavnijoj svakodnevici – kaže Borzan i podsjeća da punjači poskupljuju uređaje. Proizvođači elektroničkih punjača EU zahtjev osporavaju tvrdnjom da bi takav propis kočio moguće inovacije. Inovacije se mogu raditi i dalje a da budu jednake za sve, smatra Borzan i dodaje da ima puno prostora za bolju zaštitu potrošača.

Komentara 2

CH
chupakabra
19:47 15.01.2020.

dobro da se bave stvarima koje su važne

DU
Deleted user
18:56 27.01.2020.

drugo nista i ne znaju urediti. ovo je nova Yuga s time da sm mi sada albanci u njoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije