Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKA KOMISIJA OSUVREMENJUJE ZASTARJELU DIREKTIVU EU O ZAŠTITI PODATAKA

Europska unija ograničit će Facebook

facebook
Foto: Reuters/Pixsell
1/2
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
29.01.2010.
u 15:31

Ubuduće će profili korisnika društvenih mreža morati biti nevidljivi drugima, osim ako sam korisnik ne odluči neki njihov dio učiniti javnim, dok su danas javni ako ih korisnik ne odluči sakriti.

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg opravdao je sigurnosne rupe te internetske društvene mreže riječima: “Pomirite se: nikoga više nije briga za privatnost!”

No mladi se milijarder prevario ako je pomislio da je postao mjerilo dopuštenoga glede zadiranja u privatnost. Viviane Reding, još koji tjedan europska povjerenica za glasila i informacijsko društvo, a potom, sljedećih najmanje pet godina, za pravdu, temeljna prava i građanstvo, najavila je, naime, da će Europska komisija osuvremeniti zastarjelu Direktivu EU o zaštititi podataka iz 1995. godine.

- Ne možemo očekivati da građani vjeruju Europi ako ne budemo ozbiljni u obrani njihova prava na privatnost i zaštiti njihovih osobnih podataka – izjavila je Reding pred Europskim parlamentom u povodu Dana zaštite podataka. Kao prvi zadatak navela je upravo dovođenje u red Facebooka i drugih društvenih mreža, poput Twittera ili MySpacea, koje koristi 42 milijuna građana Europske unije, a na kojima je također moguća zloporaba osobnih podataka i fotografija iz korisničkih profila. Ubuduće će ti profili morati biti nevidljivi drugima, osim u slučaju da sam korisnik ne odluči neki njihov dio učiniti javnim, dok su danas javni ako ih korisnik ne odluči sakriti.

Drugi će na udaru biti čipovi za radiofrekvencijsku identifikaciju (RFID), kakvi se, na primjer, koriste u pokazima za javni prijevoz, a mogu sadržavati osjetljive osobne podatke te omogućuju praćenje kretanja njihova korisnika. Njih danas u EU ima čak šest milijarda! Oni se moraju automatski deaktivirati nakon svake uporabe, osim ako ih korisnik osobno odluči ostaviti djelatnima.

Treće je osobno prilagođeno oglašavanje, temeljem praćenja pojedinčeva pretraživanja interneta. Ubuduće bi se smjelo pratiti samo onoga tko na to unaprijed pristane.

- Inovacije su važne za suvremeno društvo, ali one ne smiju narušavati temeljno pravo svake osobe na privatnost. EK mora osigurati da opća pravila o zaštiti privatnosti budu u skladu s napretkom tehnologije i sveobuhvatna, kao što to zahtijeva Lisabonski ugovor – naglasila je Reding. Taj novi temeljni spis EU i pridodana mu Povelja o temeljnim pravima ističu, naime, da se podatke neke osobe smije koristiti samo zakonitim temeljem i uz njezinu prethodnu suglasnost.

Komentara 7

OR
ordoABchao
17:04 29.01.2010.

na tom facebooku stvarno ima idiota i koje kakviih bolesnika koji vise tamo 24 sata.... možda ovo i nije loša ideja da se to smanji bar u nekoj mjeri

XN
xnet0822
17:36 29.01.2010.

A ima i mladaca koji su većinom 18-godišnjaci, koji nas truju sa svojim bolesnim idejama o \"Velikoj Srbiji\", \"Krajini\", \"Četništvu\" i tome slično ..... Moglo bi uredništvo malo pripaziti na te balavce što pišu sve i svašta, te krše pravilnik Facebooka !

Avatar Azriel
Azriel
21:04 29.01.2010.

xnet kakvo uredništvo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije