Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz Francuske Gvajane

Europa uspješno lansirala satelit LISA Pathfinder

LISA Pathfinder
DPA/PIXSELL
03.12.2015.
u 13:00

Satelit je u orbitu ponijela raketa Vega, lansirana iz Francuske Gvajane put Sunca i usmjerena prema točki nekih 1,5 milijuna kilometara udaljenoj od Zemlje koju treba dosegnuti za šest tjedana, prenose novinske agencije.

Europa je danas iz Francuske Gvajane uspješno lansirala satelit LISA Pathfinder, izvanredan eksperiment koji će testirati tehnologije potrebne za otkrivanje gravitacijskih valova koje je predvidio Albert Einstein, objavila je Europska svemirska agencija (ESA). 

Satelit je u orbitu ponijela raketa Vega, lansirana iz Francuske Gvajane put Sunca i usmjerena prema točki nekih 1,5 milijuna kilometara udaljenoj od Zemlje koju treba dosegnuti za šest tjedana, prenose  novinske agencije. 

ESA očekuje da će misija biti operativna za otprilike godinu dana, a njezina je svrha pripremiti put za budući svemirski opservatorij koji će otkrivati čuvene gravitacijske valove koje je predvidio Einstein.  "Temeljno je istraživanje razumjeti svijet u kojem živimo", izjavio je Johann-Dietrich Woerner, generalni direktor ESA-e.

"Teorijska otkrića Alberta Einstiena i danas su doista fascinantna. S LISA-om Pathfinderom pokušat ćemo, zahvaljujući novim znanjima, potvrditi jedno od Einsteinovih predviđanja: postojanje gravitacijskih valova", rekao je Woerner.

Prije stotinu godina (1916.), slavni fizičar je predvidio da pod učinkom gravitacijske sile materija zakrivljuje prostor-vrijeme. 

To kretanje izaziva valove koji se gibaju svemirom kao što se mreška površina vode kada u nju bude bačen kamen. 

>> Pogledajte spektakularne snimke Sunca

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije