Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ESA:

Kineska svemirska stanica će se raspasti iznad Zemlje

Foto: Reuters
28.03.2018.
u 12:03

"Najveći dio stanice će izgorjeti zbog veoma visoke temperature koja će nastati pri njezinu ulasku u atmosferu velikom brzinom", ističe ESA na svojoj mrežnoj stranici

Kineska svemirska stanica Tiangong-1 treba se za vikend nekontrolirano vratiti u Zemljinu atmosferu, izvijestila je Europska svemirska agencija (ESA) koja ističe da je opasnost da će dio stanice nekoga pogoditi gotovo ravna nuli.

"Najveći dio stanice će izgorjeti zbog veoma visoke temperature koja će nastati pri njezinu ulasku u atmosferu velikom brzinom", ističe ESA na svojoj mrežnoj stranici. No "s obzirom na ono što se događa kod kontroliranih povrataka svemirskih brodova slične veličine i mase, možemo očekivati" da će "neki dijelovi odoljeti tom procesu i pasti na Zemlju", dodaje agencija. Kina ipak ne misli tako. Tiangong-1 bi "trebao sasvim izgorjeti na svom povratku u atmosferu", objavio je u ponedjeljak CMSEO (Kineski inženjerski ured za letove s ljudskom posadom) a prenijela je Xinhua, službena kineska novinska agencija.

Stanica koja trenutačno nema ljudsku posadu a velika je poput autobusa, mogla bi pasti između 31. ožujka i 2. travnja, a najvjerojatnije će to biti 1. travnja, po zadnjim procjenama ESA-e. Europska agencija drži da je Kina izgubila kontrolu nad Tiangongom-1 još u ožujku 2016. Prva kineska svemirska stanica, lansirana u rujnu 2011., Tiangong-1 čije ime znači "Nebeska palača", duga je 10,4 m a široka 3,3 m. Ima eksperimentalni laboratorij i servisni modul te dvije solarne ploče dimenzija 3 x 7 m.

Područje na koje bi ostatci mogli pasti veoma je veliko i točnije će se utvrditi ovih dana. Zasad se ono prostire između 42,8 stupnjeva sjeverne do 42,8 stupnjeva južne zemljopisne širine. Dijelom obuhvaća i jug Europe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije