Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Era mobilnih aplikacija: Udvostručenje prihoda u Europi

aplikacija
Reuters
16.02.2010.
u 20:39

Usto, dodao je Conway, dolazi prava era mobilnih aplikacija, a one već sada dopiru do 3 milijarde korisnika. S obzirom na to da su ti programi uglavnom besplatni i iznimno popularni među korisnicima, zarada je nesumnjivo u mobilnom oglašavanju.

Mobilni internet i u idućim godinama sve će više preuzimati prevlast nad fiksnim internetom, a do 2013. godine bit će, procjenjuje udruga telekomunikacijske industrije GSMA, više pametnih telefona nego osobnih računala. Naime, čelnik GSMA-e Rob Conway ustvrdio je da će PC dostići 1,78 milijardi komada, dok će pametnih telefona biti 1,82 milijarde.

Usto, dodao je Conway, dolazi prava era mobilnih aplikacija, a one već sada dopiru do 3 milijarde korisnika. S obzirom na to da su ti programi uglavnom besplatni i iznimno popularni među korisnicima, zarada je nesumnjivo u mobilnom oglašavanju.

Platforma Windows 7


Zato su svi veliki igrači poput Applea odlučili investirati i kupiti tvrtke koje se bave upravo mobilnim oglašivačkim aplikacijama, a na takve poteze već su potrošile milijardu dolara. GSMA je pokrenula inicijativu da aplikacije budu dostupne korisnicima u svim mrežama, što se već testira u Kanadi, a pokrenuta je i inicijativa da različite aplikacije budu dostupne na svim uređajima, neovisno o njihovu operacijskom sustavu.

Osim popularnih “appsova”, Mobile World Congress bio je u znaku novih operacijskih sustava, a svoje novitete na tom polju zasad su predstavili Microsoft, Samsung te zajednički Nokia i Intel. Prvog dana dugo pripremani nastup održao je prvi čovjek Microsofta Steve Ballmer! I, umjesto mobitela Zune, o kojem se dugo nagađa, za sada je predstavio novu mobilnu platformu Windows Phone 7 Series koja ne nalikuje dosadašnjim operacijskim sustavima iz Microsofta, već predstavlja novo i inovativno izdanje mobilne platforme koja, će osim za mobitele, biti upotrijebljena i za tablet računala, navigacijsku opremu i ostale uređaje.

Mobitel koji će raditi na novoj platformi predstavit će, najavio je Ballmer, za mjesec dana, a na tržištu bi trebao osvanuti na ljeto. Nova platforma Windows Phone 7 bit će ugrađena i u druge mobitele poznatih proizvođača poput Samsunga, HTC-a, LG-a, Sony Ericssona, HP-a i drugih, osim Nokije.

Finska je tvrtka zajedno s Intelom predstavila svoju novu mobilnu platformu na bazi Linuxa nazvanu MeeGo, koja bi trebala poslužiti svim mobilnim uređajima, a ne samo mobitelima.

Samsung je pak uz novi operacijski sustav nazvan bada predstavio i svoj novi telefon Wave na kojem će taj sustav funkcionirati. Ovo je prvi mobilni telefon na Samsungovoj novoj, otvorenoj platformi Samsung bada koji će biti dostupan na tržištu. Samsung Wave ima Super AMOLED zaslon veličine 3,3 inča, čime uistinu dobiva novu dimenziju, a tu je i Social Hub koji kontakte i poveznice približava korisnicima te TouchWiz 3.0 za intuitivno i prilagodljivo korisničko sučelje.

Do 2014. 6 mlrd. korisnika

Četverodnevni kongres u Barceloni koji se ove godine odvija pod motom “Vizija u akciji” ugostit će, procjenjuje se, više od 50 tisuća posjetitelja. GSMA je objavila da je potkraj 2009. u svijetu bilo 4,6 milijardi korisnika usluga mobilne industrije, što je oko 600 milijuna više nego uoči lanjskog kongresa, uz prognozu da će do kraja 2014. broj korisnika porasti na 6 milijardi. Globalni prihodi od mobilnih usluga 2013. prvi će put nadmašiti iznos od bilijun američkih dolara zbog porasta prihoda od mobilnih podatkovnih usluga.

Prema projekcijama tvrtke Informa Telecoms&Media, prihodi od mobilnih podatkovnih usluga do 2013. porast će na 330 milijardi dolara, u odnosu na procijenjenih 208 milijardi dolara za 2008. godinu. Globalni broj broadband korisnika trebao bi do 2013. doseći broj od milijardu, predvidjela je istraživačka tvrtka In-Stat.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije