Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
direktiva o AV medijima

EP izglasao bolju zaštitu od nasilja i štetnih reklama na YouTubeu

Netflix
Foto: ALEXANDER HEINL/DPA/PIXSELL
03.10.2018.
u 14:10

Novost je i to što će se postrožiti pravila o oglašavanju u dječjim programima, a na tom dijelu direktive radila je i hrvatska zastupnica Biljana Borzan

Europski parlament izglasao je jučer izmjenu direktive o audivozualnim medijima, koja uvodi niz novosti poput bolje zaštite gledatelja od scena nasilja, mržnje, terorizma, pornografije ili štetnog oglašavanja.

Osim toga, izmijenjena direktiva stvorit će obvezu Netflixu, Amazonu i sličnim internetskim platformama, koje nude video sadržaj na zahtjev, da najmanje 30 posto kataloga bude sadržaj europske produkcije.

Neka od ograničenja koja se tiču zaštite gledatelja od eksplicitnih scena već postoje u zakonima koji se odnose na radioteleviziju, ali ova promjena direktive uvodi nova ograničenja za internetske platforme poput YouTubea, Netflixa i sličnih. Takve platforme imat će obvezu djelovati brzo kad ih gledatelji obavijeste o neprimjerenom sadržaju, a korisnici će imati na raspolaganju jednostavne alate da to signaliziraju. Direktiva, međutim, ipak ne ide toliko daleko da nameće platformama da automatski filtriraju video sadržaj prije no što ga objave i ponude korisnicima gledanje na Internetu. 

Novost je i to što će se postrožiti pravila o oglašavanju u dječjim programima, a na tom dijelu direktive radila je i hrvatska zastupnica Biljana Borzan.

- Oglašavanje upućeno djeci mora biti u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Alkohol je najčešći štetni proizvod kojem su izložena djeca, i to ona od 13 do 15 godina, jer se pojavljuje na slikama, u reklamama, videoigricama i slično. Uz to, gotovo 40 posto djece u dobi do 12 godina direktno je izloženo reklamiranju nezdrave hrane, a četvrtina njih školske dobi je pretila - komentirala je Borzan.

Prije no što stupi na snagu, prijedlog nove direktive moraju još odobriti i države članice kroz Vijeće EU, a potom imaju 21 mjesec da prenesu novosti iz direktive u svoja nacionalna zakonodavstva. 

Komentara 5

DU
Deleted user
16:05 03.10.2018.

EU postaje tamnica birokracije. Tko će sa EU htjet poslovat u budućnosti? Još malo pa nitko, jedina logična stvar je odjebat EU i njeno tržište krcato birokracijskih nebuloza.

DU
Deleted user
16:02 03.10.2018.

Uvesti netflixu koji većinu serija sam producira obvezu prikazivanja 30% evropskog sadržaja je nebuloza koja vodi smanjenju dostupnog sadržaja. Jedino što netflix može napravit je pobrojat koliko čega ima i oduzet nam mogućnost praćenja svih njegovih programa jer nemaju dosta evropskog šrota za prikazivat. Jedino britanci imaju kvalitetan program, ali za njega prikazivat netflix nam mora podignut pretplatu jer on košta. Tko želi gledat njemačke ili danske serije? Nitko.

Avatar nekakav
nekakav
14:38 03.10.2018.

i tako nestaje i to malo slobode kod korištenja ovih materijala... nema više mashup obrada... :( samo ograničenja, još malo pa će i nečiji način hoda biti zaštićen, pa će trebati plaćati tantijeme i za to.... već se crvene cipelice ne mogu prodavati ako nemaju dozvolu nekog tko je zaštitio crveni potplat. super. ostat će samo političari koji će smjeti govoriti što žele i ne snositi nikakvu odgovornost. preostaje nam samo da se ubacimo svi u političare, neku stranku dai mamo, i moći ćemo živjeti i raditi kao do sada. jer ne zaboravite da trenutno samo oni usred bijela dana šetaju prirodom, ili se vozikaju gradom, dok vi rintate. a to malo slobodnog vremena po danu što bi mogli imati, vam uskraćuju, jer ste 'najproduktivniji' između 9 i 17 sati. doma dođete i samo zakoračite u spavaću sobu. i postajete najbolja roba za manipulaciju. kad ste zadnji put gledali u nebo, promatrali zvijezde, mjesec, prirodu, razgovarali uživo s nekim..? štetne reklame na jubitu? pa one su razlog da nešto i možemo pogledati na netu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije