Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIĆE

Elon Musk predstavio svoj svemirski brod kojim vodi na Mars već 2024.

Elon Musk
Foto: pool/REUTERS/PIXSELL
28.12.2018.
u 06:00

Zvjezdani brod od nehrđajućeg čelika

Kontroverzni južnoafričko-američki poduzetnik i izumitelj Elon Musk na svojem je Twitteru objavio sliku svemirskog broda kojim će njegova kompanija SpaceX osvajati našu galaktiku. Čak i ne samo nju. Ta je letjelica temelj njegove zamisli da jednog dana pošalje čovjeka na Mars, ako sve bude u redu čak i prije bilo koje svjetske velesile. Do sada je projekt bio poznat kao Big Fucking Rocket ili u pristojnijoj verziji Big Falcon Rocket, a sada ga je Musk prekrstio u Stainless Steel Starship odnosno “zvjezdani brod od nehrđajućeg čelika” aludirajući na njegovu izradu. Jer, kako je najavio u komunikaciji sa svojim fanovima na Twitteru, doista će se u izradi i koristiti nehrđajući čelik upravo kao što se koristi kod raketa Atlas.

Službeno se letjelica zove tek Starship, dok će se raketa koja će ga odbaciti prema Marsu zvati Super Heavy, dosta mlako ime na koje nismo toliko navikli kod Elona Muska. Koji je najavio je kako će se službena prezentacija novog svemirskog osvajača dogoditi negdje u ožujku ili travnju. Kada jednom putovanja na Mars krenu, stajat će 200.000 dolara (1,3 milijuna kuna) po putniku. Slično njemu, Musk voli gledati jako daleko u budućnost pa je najavio kako će se sljedeće verzije Starshipa moći poslati i u druge galaktike pa je zbog toga dosadnjikovo ime ipak opravdano. Musk je ostao kod najave kako će prvi let prema Marsu uslijediti 2022. , ali bez ljudske posade, dok će prva misija s čovjekom na palubi biti 2024.

Između tih misija, SpaceX planira i turistička putovanja u Zemljinoj orbiti već 2023. Priznao je i kako će sve to užasno puno koštati pa se može dogoditi da svi njegovi drugi projekti zapravo zarađuju novac kako bi Starship doista došao do Crvenog planeta. Dijelom će se taj trošak kompenzirati i putem putovanja na Zemlji gdje Musk tvrdi kako se Starshipom može savladati bilo koja udaljenost na našem planetu za manje od sat vremena.

Ključne riječi

Komentara 25

DU
Deleted user
07:36 28.12.2018.

Put u druge galaktike...novinaru jesi ti bio u osnovnoj školi?

DU
Deleted user
06:49 28.12.2018.

„Izumitelj“ Elon Musk - HAHAHAHA!

PA
pavel1001
07:11 28.12.2018.

odleti i ne vracaj se!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije