Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kina

Eksplodirala raketa prilikom lansiranja što je već drugi neuspjeh KIneza u mjesec dana

kineska raketa
Foto: PIXSELL
1/2
10.04.2020.
u 14:05

Kina jučer nije bila jedina zemlja koja je lansirala rakete. Ruska raketa Sojuz uspješno je lansirala novu američko-rusku posadu u Međunarodnu svemirsku stanicu ISS s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu

Kineska raketa Long March 3B eksplodirala je tijekom jučerašnjeg lansiranja, kada je trebala isporučiti indonezijski komunikacijski satelit u orbitu. Užarene krhotine uočene su iznad američkog teritorija Guama, objavio je Space.com

Neuspjeh je potvrdila i kineska novinska agencija, koja navodi da je projektil otkazao u sredini leta nakon što je lansiran iz svemirskog centra Xichang. Više od pettonski satelit Nusantara Dua, inače je trebao biti dostavljen u geostacionarnu orbitu na nadmorskoj visini od oko 36 000 kilometara iznad ekvatora.

Raketa je nosila Palapa-N1, poznatu i kao Nusantara Dua, satelit nove generacije za širokopojasne i radiodifuzne komunikacije.
Prva i druga faza trostupanjske rakete Long March 3B činile su se sasvim u redu., ali nešto je pošlo po zlu s trećom fazom, krhotine su padale na Zemlju, a uništen je satelit Palapa-N1, izvijestila je Xinhua.

Neuspjelo lansiranje rakete Long March 3B već je drugi neuspjeh u Kini u manje od mjesec dana. Naime, 16. ožujka raketa Long March 7A nije uspjela lansirati vojni satelit u orbitu tijekom debitantskog testnog leta iz centra za satelitsko pokretanje Wenchang na južnom kineskom otoku Hainan.

Kineska svemirsku agencija u siječnju je priopćila kako je planirano više od 40 lansiranja u ovoj godini. Prema Reutersu, predsjednik Xi Jinping više je puta naglasio važnost svemirskog programa za daljnje jačanje nacionalne sigurnosti. Ali u ime mira.

Pripreme za lansiranje na otoku Hainanu, koje su također pod mjerama za sprečavanje širenja koronavirusa, provedene su diskretno, bez najave.

Kina jučer nije bila jedina zemlja koja je lansirala rakete.

Ruska raketa Sojuz uspješno je lansirala novu američko-rusku posadu u Međunarodnu svemirsku stanicu s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu u 16:05 EDT (0805 GMT). Ta je misija uspješno stigla do svemirske stanice šest sati kasnije, a NASA-in astronaut Chris Cassidy i kozmonauti Anatoli Ivanišin i Ivan Vagner pridružili su se posadi Ekspedicije 62.

Odmah po ulasku u orbitu, posada je rekla da se "osjeća dobro", za televiziju američke svemirske agencije (NASA) koja je prenosila lansiranje. Tročlana posada ostat će šest mjeseci na ISS-u, ali su neki uobičajeni rituali otkazani

Naime, zbog koronavirusa ni članovi obitelji ni novinari nisu smjeli prisustvovati tradicionalnoj konferenciji za medije prije lansiranja te je bila održana samo videokonferencija.

Chris Cassidy, 50-godišnji astronaut koji je krenuo u svoju treću misiju, priznao je da mu nedostaje taj ljudski kontakt, ali je dodao "razumijemo da je cijeli svijet pogođen istom krizom".

Komentara 6

Avatar Ćuprija - moja partija
Ćuprija - moja partija
14:18 10.04.2020.

Dobri ste za napravit jeftine kvačice i dobar virus, s raketama ste malo manje dobri.

Avatar MargaretHG99
MargaretHG99
14:26 10.04.2020.

Michelle, 29. w︆︅w︆︅w︆︅.︆︅k︆︅i︆︅s︆︅s︆︅t︆︅o︆︅k︆︅.︆︅c︆︅o︆︅m

MP
miroslav.petkovic.7564
14:38 10.04.2020.

Sve su padale pai kineska raketa. Medutim svi oni moraju uciti od Rusa.kako se to radi. Rusi su Kineze poslali u svemir 2004 god.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije