Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi pravilnik U HRVATSKOJ

Dronovi će moći letjeti i noću iznad naseljenih područja

Dronovi
Davor Javorovic/PIXSELL
28.06.2018.
u 13:38

Neki vlasnici bespilotnih letjelica protive se odredbi da je najmanja dob za pilote dronova do pet kilograma samo 16 godina.

U Hrvatskoj je oko 1100 registriranih korisnika sustava bespilotnih zrakoplova ili dronova, a njihov broj raste svakodnevno. Stvarni broj dronova u biti je teško procijeniti jer mnogi njihovi vlasnici nisu ih prijavili nadležnim institucijama. Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo zbog sve većeg broja dronova i njihove sve naprednije tehnologije koja se brzo i stalno mijenja krenula je izradu nacrta izmjena Pravilnika o bespilotnim zrakoplovima.

Prilagodba sustavu EU

U Agenciji kažu da je glavni razlog izrade novog Pravilnika rješavanje problema uočenih od primjene postojećeg Pravilnika iz 2015. te prilagođavanje nacionalnog sustava budućem sustavu Europske unije, nacrtom izmjena Pravilnika predviđeno je proširenje njegove primjene na bespilotne zrakoplove bez obzira na njihovu težinu i brzinu koju mogu postići pa tako će se odnositi i na zrakoplovne igračke, rečeno je na jučer održanoj radionici o novom Pravilniku koji je organizirala Agencija. Prema novom Pravilniku, dronovi bi mogli letjeti i noću, visina njihova leta ograničila bi se na 120 metara, a jasnije se određuje i zabrana letenja iznad skupine ljudi – primjerice na koncertima ili stadionima. Najviše polemike na radionici, na kojoj su sudjelovali i brojni operateri i vlasnici bespilotnih letjelica, povela se oko odredbi da je za pilote dronova mase manje od pet kilograma, kojima je dozvoljeno letenje i iznad naseljenih područja, propisana minimalna dob od 16 godina.

Zone zabrane letenja

Neki od sudionika radionice jasno su rekli da je pogrešno djeci dozvoliti da dronovima upravljaju iznad gradova. Iz Agencije su im odgovorili da će gradovi sukladno nadolazećoj uredbi EU moći definirati zone zabrane letenja.

Dronovi
1/22

Komentara 3

SE
serđo12
13:59 28.06.2018.

Ne igrajte se!Svaki dron može bez problema pokrasti vrijednosti po stanu makar na 20.katu ukoliko mu je bilo koji prozor otvoren.a noć je za to još pogodnija!

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
13:58 28.06.2018.

Do 5 kg ? Imam dron i smješno se ti mulci bune o kilaži drona znajući da svi dronovi novije generacije imaju ugrađenu kameru rezolucije 2 ili 4 K a jedino ako bi traktor prebacivali s njive na njivu ?

UJ
ujo41
16:48 28.06.2018.

problem je u tom da netko ne snimi svinjarije političara a to nije teško...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije