Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Makerbuino

Domaća igraća konzola odnijela pobjedu i ide na CES u Las Vegas

MAKERbuino
Foto: MAKERbuino
1/3
03.10.2017.
u 08:51

Albert Gajšak i njegov Startup CircuitMess iz Karlovca apsolutni su pobjednici četvrtog izdanja Idee Knoskout

Startup CircuitMess iz Karlovca iza kojeg stoji osamnaestogodišnji Albert Gajšak, koji stvara igraću konzolu MAKERbuino namijenjenu stjecanju osnovnih znanja iz STEM područja znanost, tehnologija, elektronika i matematika) osvojio je prvo mjesto na Idea Knockoutu 2017, regionalnom natjecanju tehnoloških ideja. Idea Knockout se, u organizaciji Buga, održao proteklog tjedna i to već četvrtu godinu zaredom, a ovaj put u zagrebačkom HUB385.

Poticajna igraća konzola

Mladi Gajšak će sa svojom MAKERbuino konzolom u siječnju otputovati na CES 2018. Pobjedom na Idea Knockoutu 2017 osigurao je, naime, dvije povratne aviokarte do Las Vegasa, hotelski smještaj u Las Vegasu, vožnje Uberom po Las Vegasu i izlagački štand na CES-u 2018 gdje će svoj proizvod predstaviti najvećem svjetskom auditoriju: investitorima i potencijalnim distributerima iz SAD-a i cijelog svijeta i naravno tehno novinarima.

MAKERbuino je igraća konzola koja se isporučuje u dijelovima i potrebno ju je sastaviti, prateći internetske upute, što je proces kroz koji se kod korisnika razvija strast prema programiranju, elektronici i tehnologiji. Tek nakon sastavljanja doista je moguće s MAKERbuinom se i igrati. Do sada je prodano više od 2500 primjeraka ovog uređaja, a konzola je nedavnom kampanjom na Kickstarteru prikupila 100.000 američkih dolara, čime je čak deseterostruko nadmašila unaprijed zacrtan cilj.

MAKERbuino
1/11

A kako je pojašnjeno u toj crowdfunding kampanji MAKERbuino jedanaestogodišnjaci bi trebali biti sposobni sami sastaviti konzolu možda tek uz malu pomoć neke odrasle osobe. Dakle, cijeli set mogao bi nositi oznaku 11+, a vrijeme potrebno za sastavljanje trebalo bi biti pet sati, naravno s obzirom na vještine koje posjedujete.

A sastavljanje konzole tek je početak cijele priče jer dodatni izazov jest izrada igara kao i eksperimentiranje s hardverom. Proizvod je, inače, temeljen na platformi Arduino, poznatoj među svima onima koji vole “uradi sam” projekte te je rezultat open source tehnologije.

Drugoplasirani tim na Idea Knockoutu 2017 bio je splitski Me.mum čiji istoimeni gadget u kombinaciji s mobilnom aplikacijom određuje najplodniji dan u mjesečnom ciklusu žene, čime povećava značajno šansu za začećem.

Foto: MAKERbuino

CES u Las Vegasu

Trećeplasirani tim Parklio iz Splita žiri je impresionirao svojom pametnom blokadom za parkirna mjesta koja omogućuje rezervaciju i plaćanje parkirnog mjesta mobilnom aplikacijom.

Sva tri prvoplasirana tima predstavit će se publici Bug Future Showa 2018, koji se tradicionalno odvija početkom godine. Idea Knockout 2017 održao se uz generalno pokroviteljstvo Hrvatskog Telekoma. Nastupilo je 20 natjecateljskih timova iz Hrvatske, Srbije te BiH. Na CES 2018, na kojem će pobjednički tim nastupiti kao izlagač, održat će se u Las Vegasu od 9. do 12. siječnja 2018. godine. Podsjetimo, lani je u Las Vegas otputovala riječka ekipa koja stoji iza projekta STEMI sa svojim robotom paukom.

Komentara 1

Avatar mrTrobec
mrTrobec
13:28 03.10.2017.

To je kao pokemon tri dana i pada u zaborav,što će nekome konzola od prije 40 godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije