Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OFTAMOLOZI PORUČUJU

Do 2050. svaki deseti stanovnik Zemlje mogao bi biti slijep

Brailleovo pismo
Foto: /DPA/PIXSELL
20.02.2016.
u 07:00

Istraživanje je pokazalo rapidan rast broja oboljelih od miopije diljem svijeta

Svaki deseti stanovnik Zemlje do 2050. godine mogao bi biti slijep, a čak polovica sveukupne populacije mogla bi se suočiti s kratkovidnošću, objavili su znanstvenici sa Brien Holden Vision Instituta koji djeluje na Sveučilištu New South Wales u Australiji u suradnji sa Singapurskim institutom za istraživanje očiju.

Kako se navodi u studiji objavljenoj u časopisu Ophtalmology, znanstvenici upozoravaju kako su potrebne hitne mjere da bi se što prije spriječilo širenje miopije, problema vida uzrokovanog “predugim” okom, što znači da je udaljenost između rožnice i mrežnice prevelika. U takvim slučajevima slika se formira ispred mrežnice pa oboljeli imaju problema s gledanjem predmeta na većoj udaljenosti, a ne bližih. Što je osoba kratkovidnija ,više se mora približiti objektu da bi vidjela jasnije.

Istraživanje je pokazalo rapidan rast broja oboljelih od miopije diljem svijeta pa je tako prije šesnaest godina problem s kratkovidnošću imalo 1,2 milijarde ljudi, dok procjene govore kako će ih do 2050. godine biti čak 5 milijardi. Studija otkriva i kako se broj oboljelih razlikuje i u različitim dijelovima svijeta. Najmanje problema s miopijom imaju ljudi u Africi, dok ih je najveći broj u istočnoj i jugoistočnoj Aziji te Sjevernoj Americi.

>> Udaljite djecu od ekrana! Evo zašto bi trebali biti vani najmanje 40 minuta na dan

>> Ovo sigurno niste znali o vašim očima

Komentara 1

Avatar SMECHAR
SMECHAR
07:05 21.02.2016.

Netko bi trebao odgovarati zbog ovako neutemeljenig članaka nazovi novinara. Stvarno danas svatko može pisati što želi, bez odgovornosti za napisano...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije