Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Do 2050. bit će milijun dronova u Europi i SAD-u

drone
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
03.06.2017.
u 14:10

U sljedećih dvadeset godina, kompanije će dronove, među ostalim, koristiti za nadzor, praćenje, dostavu...

Mogućnosti korištenja bespilotnih letjelica, tzv. dronova su velike, njihovo korištenje u poslovne svrhe tek je u povojima. Tijekom sljedećih dvadeset godina, kompanije će dronove, među ostalim, koristiti za nadzor postrojenja, praćenje pošiljki i možda čak i za dostavu pošiljki na vaš kućni prag, stoji u istraživanju The Boston Consulting Groupa u kojem se predviđa kako bi do 2050. godine flota industrijskih dronova u Europi i Sjedinjenim Državama mogla doseći milijun jedinica i generirati pedeset milijardi dolara prihoda od usluga i proizvoda godišnje.

Prihodi od usluga upravljanja dronovima i upravljanja podacima koje dronovi prikupe za kompanije bit će viši od samih prihoda proizvodnje dronova, zato što će najveći broj kompanija upravljanje i održavanje dronova prepustiti trećim stranama, tvrdi se u istraživanju.

Primjena u poljoprivredi

Podaci prikupljeni putem dronova krajnjim će korisnicima donijeti novu vrijednost jer će im pokazati kako da povećaju učinkovitost svojeg poslovanja i stvore nove uštede. U nekim će industrijama dronovi omogućiti stvaranje novih prilika i novih poslovnih modela. U poljoprivredi, primjerice, dronovi sljedeće generacije će moći letjeti iznad polja, analizirati uvjete i identificirati mjesta gdje nedostaje gnojiva ili vode potrebnih za podizanje prinosa usjeva. DHL, Amazon i Google su među kompanijama koje trenutno razvijaju dronove kako bi automatizirali isporuke pošiljki. Osiguravajuća društva prodavat će police osiguranja za dronove, a razmatraju i korištenje dronova u izvidu šteta nastalih od oluja i prirodnih katastrofa.

Telekomunikacijske će kompanije pak prodavati komunikacijske usluge potrebne za navođenje dronova i prijenos njihovih podataka, naftne kompanije će dronove slati u nadzor naftnih bušotina na moru, a elektroprivredna će ih poduzeća koristiti za nadzor udaljenih elektrana, prijenosnih i distribucijskih mreža.

– Upotreba dronova ne treba biti rezervirana samo za velike zemlje. Hrvatska kao mala zemlja komplicirane zemljopisne konfiguracije itekako može imati koristi od komercijalne upotrebe dronova. Nije teško zamisliti koristi od povećanja produktivnosti, boljeg iskustva korisnika u isporuci komercijalnih pošiljki na otoke ili udaljena odredišta u rijetko naseljenim područjima, ali i povećanja pouzdanosti prijenosnih i distribucijskih mreža elektroprivrede, plinovoda, telekomunikacijskih mreža i ostalih infrastrukturnih objekata – ističe Tomislav Čorak, principal u The Boston Consulting Group.

Razvoj u tri vala

Danas još uvijek nitko ne može predvidjeti pun raspon upotreba industrijskih, komercijalnih dronova i mnoge će kompanije tek otkriti specifične primjene dronova. To znači da kompanije trebaju početi razmišljati o vrstama podataka koje dronovi mogu prikupiti učinkovitije nego putem konvencionalnih metoda i vrijeme je da već danas razmisle o strategijama za njihovu upotrebu, kako bi na vrijeme počeli zarađivati na njihovom korištenju, savjet je BCG.

Stručnjaci The Boston Consulting Groupa smatraju kako će se razvoj industrijskih, komercijalnih dronova odvijati u tri vala. U prvom, koji se događa pred našim očima, dronovi se primjenjuju u stalnom vidokrugu upravljača, odnosno pilota drona. U drugom valu, koji nas očekuje tijekom sljedećih pet godina, upravljanje i primjena dronova bit će moguća i na daljinu, primjerice za nadzor brodova na oceanu.

Treći val, koji je možda i 25 godina daleko od danas, uključivat će komercijalne zrakoplove kojima se upravlja na daljinu. BCG očekuje da će rast broja dronova biti strelovit u prvom i drugom valu do 2030. godine, tijekom kojih će kompanije jačati svoje flote dronova u Europi i Sjedinjenim Državama, dok će do 2050. rast biti stabilan zbog jačanja i stabilizacije industrije.  

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije