Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKOLOŠKA KATASTROFA

Divljem kestenu prijeti izumiranje

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/2
27.09.2019.
u 13:51

Od 454 autohtonih europskih vrsta stabala 42% prijeti izumiranje. Te vrste su podijeljene u tri skupine: Osjetljive, ugrožene i iznimno ugrožene. Čak 58% svih endemskih vrsta u Europi su u crvenoj knjizi.

Divljem kestenu zbog nametnika, bolesti i nekontrolirane sječe prijeti izumiranje. Divlji kesten je jedna od nekoliko stoina vrsta koje su u opasnosti od izumiranja po procijeni Međunarodne zajednice za očuvanje prirode (IUCN) 

Zbog toga divlji kesten dodan je Crvenoj knjizi, popisu ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, na kojoj se nalaze gotovo svi autohtoni europski organizmi. 

Foto: Ilustracija/Davor Javorovic/PIXSELL

Od 454 autohtonih europskih vrsta stabala 42% prijeti izumiranje. Te vrste su podijeljene u tri skupine: Osjetljive, ugrožene i iznimno ugrožene. Čak 58% svih endemskih vrsta u Europi su u crvenoj knjizi. 

Među ugroženim vrstama su Oskoruša i njoj srodna stabla. Za ovo masivno izumiranje IUCN okrivljuje požare, štetočine, nekontroliranu sječu i klimatske promjene. 

-Ovaj izvještaj pokazuje koliko su zapravo očajne okolnosti za mnoge zaboravljene vrste stabala  koja su osnova mnogih europskih ekosustava i doprinose zdravlju planeta- rekao je europski direktor IUCN-a Luc Bas za BBC

-Pokušavamo ojačati šume sadnjom različitih vrsta stabala uključujući endemske vrste- dodao je. 

Komentara 1

TI
Tirano
08:12 28.09.2019.

A kako tek "izvoz Ličkih šuma" tek uništava šume RH kao i Hrasta Lužnjaka iz Slavonskih šuma?! Kakva je to šteta činiti to da trupce prodajemo ili narezane daske a uvozimo Ivericu! Da ti srce pukne!? To spada isto u prodaju RH te to treba zabraniti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije