Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svemirska agencija

Divjak potpisala sporazum s ESA-om: 'Možda će uskoro Rimac biti u svemiru'

Zagreb: Potpisivanje sporazuma Vlade RH i Europske svemirske agencije o svemirskoj suradnji
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/12
Autori: Hina, Vecernji list
19.02.2018.
u 12:17

Potpisivanjem sporazuma uspostavlja se pravni okvir za jačanje suradnje u istraživanju i mirnodopskom korištenju svemira te uvjetima za provedbu projekata od obostranog interesa

Sporazum između hrvatske Vlade i Europske svemirske agencije (ESA) o suradnji u mirnodopske svrhe potpisan je u ponedjeljak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u nazočnosti predstavnika domaćih znanstvenih i gospodarskih tijela i institucija.

Potpisnici, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i voditelj Ureda za međunarodnu suradnju ESA Frédéric Nordlund, kao i predstavnica Hrvatske gospodarske komore Tajana Kesić Šapić, naglasili su širinu suradnje i njezinu ekonomsku stranu.

Sporazum će ubrzati umrežavanje hrvatskih znanstvenika i gospodarstva u Europi, razvoj područja od meteorologije i zaštite okoliša do satelitske navigacije i robotike, kazala je ministrica Divjak te izrazila nadu da će sporazum potpisan na dan rođenja Nikole Kopernika donijeti "kopernikanski obrat u odnosu znanosti i gospodarstva".

- Možda ćemo uskoro imati i Rimac automobil u svemiru - komentirala je ministrica Divjak, piše N1.

Zagreb: Potpisivanje sporazuma Vlade RH i Europske svemirske agencije o svemirskoj suradnji
1/8

Današnji sporazum, kazala je, bio je dugo na čekanju i značit će podršku STEM području koje je u fokusu interesa Ministarstva.

Kesić Šapić je istaknula da je sporazum prilika za snažniji razvoj na tom području jer ESA 90 posto ugovora ostvaruje s europskim tvrtkama, u lancu je 550 dobavljača iz 24 zemlje, a interes za suradnjom pokazale su brojne hrvatske tvrtke.

Nordlund je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem ugovora kazavši kako je Hrvatska već članica europske svemirske obitelji jer je sudjelovala u donošenju odluka u projektima kao što su Galileo i Kopernik, a ovim sporazumom ostvaruje jaču suradnju s članicama ESA-e.

ESA je međunarodna organizacija s 22 države članice: Austrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Španjolska, Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Slovenija je pridruženi član. Kanada sudjeluje u nekim projektima u okviru sporazuma o suradnji. Bugarska, Cipar, Malta, Latvija, Litva, Slovačka i Hrvatska imaju sporazume o suradnji s ESA.

Za ESA radi oko 2200 djelatnika iz svih država članica, uključuju znanstvenike, inženjere, stručnjake informacijske tehnologije i administrativno osoblje. ESA-in proračun za 2017. godinu iznosio je 5,75 milijardi eura.

ESA ulaže u svaku državu članicu kroz industrijske ugovore za svemirske programe, a njihov iznos je manje ili više ekvivalentan doprinosu svake zemlje, ističe se na mrežnoj stranici ESA.

Komentara 4

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
12:18 19.02.2018.

Divljakusa i svemir, hahaha

Avatar alien79
alien79
12:10 19.02.2018.

Kako bi tebe lansirali u svemir ačoglup jedna

GO
goran2hr
16:39 20.02.2018.

Ako je cijena te besmislice samo 1.000.000,00 € godišnje, još smo jeftino i prošli. Npr. nepotrebna hrvatska okupacija Afganistana košta ~ 250.000.000,00 kuna godišnje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije