Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povodom Svjetskog dana zdravlja

Đikićev esej: Jedino ozbiljnim promjenama ćemo savladati velike biomedicinske izazove

Foto: Boris Ščitar
1/8
07.04.2020.
u 15:59

Povodom hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU-a, prof. Ivan Đikić, hrvatski liječnik i znanstvenik, trenutačno ravnatelj Instituta IBC2 na Goethe Sveučilištu u Frankfurtu, pozvan je da iznese svoj pogled na ulogu moderne znanosti u unapređivanju zdravlja.

Na Svjetski dan zdravlja Europska investicijska banka (EIB) objavila je esej prof. Ivana Đikića pod naslovom “Genomska e-volucija”. EIB redovito poziva međunarodne intelektualce, umjetnike, znanstvenike da pišu o najvažnijim temama u seriji eseja pod nazivom "Big ideas".

Povodom hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU-a, prof. Ivan Đikić, hrvatski liječnik i znanstvenik, trenutačno ravnatelj Instituta IBC2 na Goethe Sveučilištu u Frankfurtu, pozvan je da iznese svoj pogled na ulogu moderne znanosti u unapređivanju zdravlja.

U svom eseju Ivan Đikić analizira biomedicinske izazove koji su pred nama, posebno u vezi s bolestima poput raka i neurodegeneracije, ali i onima koje potiču od novih zaraznih bolesti poput virusa i bakterija, rijetkih bolesti i - na kraju – bolesti koje se pojavljuju u sve većem broju zbog okolišnih, socijalnih i društvenih promjena.

Esej je skup osobnih razmišljanja o povjerenju u znanost, o dugoročnim naporima koji su potrebni da bi znanost i medicina bile uspješne, o tome zašto napredak često zaostajao za očekivanjima i zašto su zajednički rad znanstvenika i globalni napori ključni za uspjeh. Piše i o neophodnim promjenama u otkrivanju i registriranju lijekova i njihovom pravilnom korištenju kako bi se osigurao pravedan pristup napretku i liječenju širom svijeta i u svim slojevima društva.

- Izrazito sam ponosan da mogu predstavljati Hrvatsku na ovaj način. Svoj esej napisao sam i predao u studenom prošle godine. Drago mi je da teme koje sam tada naglasio imaju svoj značaj i u trenutačnoj pandemiji COVID-19 virusom. izjavio je Ivan Đikić.

Dodao je: - Postigli smo ogromni uspjeh u tehnologijama i mogućnostima vrhunskog liječenja pojedinih bolesti, no to je još uvijek nedovoljno, kao što najbolje svjedočimo danas. Jedino ozbiljnim promjenama širom svijeta koje zahtijevaju povjerenje društva i građana u znanost, te korištenjem znanstvenog napretka na pravilan i pravedan način uspjeti ćemo globalno savladati velike biomedicinske izazove u 21. stoljeću.

VIDEO: Đikić: Hrvatska ulazi u kritičnu fazu borbe protiv koronavirusa 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije