Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Digitalna akademija

'Digitalni nindže' osvajaju još više gradova

Digitalna akademija
Foto: PR FOTO
1/4
26.06.2017.
u 10:26

Novi program Digitalne akademije od ove jeseni dostupan još većem broju osnovnoškolaca!

Algebra je upravo otvorila prijave za program Digitalne akademije u novoj školskoj godini, za sve one osnovnoškolce koji žele naučiti na kreativan način koristiti tehnologiju a ne samo biti njezini konzumenti. Nakon dvije godine provedbe programa širom Hrvatske, djeca su oduševljena – katkada ne žele otići s nastave, raduju se čak i ponedjeljku upravo zbog Digitalne akademije – a program će u novoj školskoj godini biti znatno osvježen, uključujući i brojnu novu opremu poput robota i uređaja za virtualnu stvarnost…

Digitalna akademija, Algebrin program obrazovanja za osnovnoškolce, iza sebe bilježi već dvije godine izuzetno uspješnog rada. Gotovo 3.000 djece prošlo je u gradovima širom Hrvatske kroz Digitalnu akademiju tijekom posljednje dvije školske godine, a u novu će školsku godinu Digitalna akademija ući još ambicioznije – dostupna u ukupno 24 hrvatska grada i to na čak 80 lokacija. Kako se nove škole pridružuju, tako i broj lokacija raste pa se aktualni popis može pronaći na www.algebra.hr/junior

Fokus Digitalne akademije je na kreativnom i inovativnom obrazovanju te rješavanju problema korištenjem tehnologije, ali za sve male digitalce, ne samo buduće programere ili robotičare.

Na ukupno 8 povezanih stupnjeva prilagođenih uzrastu, djeca koriste računala za kreativno izražavanje, savladavaju osnove robotike, svladavaju vještine poput programiranja kroz igru, uče kako koristiti 3D printere, kreirati virtualne stvarnosti, te rade na zajedničkim projektima i prezentacijama pa se tako uče i vještinama timskog rada. Naglasak tijekom edukacije stavljen je i na sigurno korištenje računala te ponašanje na internetu.

Program Digitalne akademije značajno je osvježen za novu školsku godinu te je uveden i sustav kontinuiranog upoznavanja roditelja s temama koje se taj tjedan obrađuju i postignućima njihovih školaraca.

Na Digitalnoj akademiji djeca stječu znanja koja im nisu dostupna kroz redovno obrazovanje, ali čak i u situacijama kada već posjeduju određenu razinu digitalne pismenosti – jer samostalno već dobro koriste uređaje poput mobilnih telefona, tableta i računala – na Digitalnoj akademiji otkrivaju posve novi svijet, učeći o temama koje dotad nisu susretala i pretvarajući se iz konzumenata sadržaja u kreatore, objašnjavaju u Algebri fenomen velikog interesa za ovaj program.

Novi sadržaji za djecu i vrhunska oprema

"Učenika koji stvara, uči i čini motivirat ćemo programiranjem, robotikom, razvojem računalnih igara i web dizajnom, ali i umjetničkim i jezičnim sadržajima, obrađenima na digitalan način. Za novu generaciju dizajnera, inženjera, programera i kreativaca svih vrsta najesen smo pripremili pregršt nove opreme: digitalne mikroskope, digitalne kamere, 3D printere, robote Qbot Robot Car for Scratch Arduino, robote Ozobot Bit, VR naočale, grafičke tablete i još mnogo toga", naglašava Sandra Tomaš, voditeljica programa Digitalne akademije u Algebri.

Iskustva nakon dvije godine provedbe Digitalne akademije, kažu u Algebri, sjajna su: 'digitalni nindže', kako su u Algebri nazvali djecu polaznike koji vrijedno savladavaju nove digitalne tehnologije, često svojim roditeljima govore kako im je Digitalna akademija najomiljeniji 'predmet u školi' a dan kada se ona održava – pa makar to bio i ponedjeljak – omiljeni im je dan u tjednu.

"Djeca sjajno prihvaćaju metode učenja na kojima je zasnovana Digitalna akademija", kaže Sandra Tomaš. "Katkada nakon blok-sata nastave gotovo da i ne žele napustiti učionice, potvrđujući nam ponovno da je u svakom obrazovanju najvažnije što se i kako radi", objašnjava Tomaš.

Nije samo za buduće programere

No, je li Digitalna akademija namijenjena samo djeci koja u budućnosti žele raditi nešto vezano uz računala i digitalni svijet?

"Dakako, nije – ionako niti ne znamo koja će zanimanja biti aktualna i potrebna za 15 godina kada djeca izađu iz sustava obrazovanja, baš kao što nismo niti samo prije par godina znali da će se danas, primjerice, puno tražiti stručnjaka za digitalni marketing ili programera sa specifičnim znanjima", kaže Hrvoje Balen, član uprave Algebre, organizacije koja i inače s pažnjom prati sva događanja na tržištu rada te obrazuje generacije mladih, ali i odraslih, za karijeru u digitalnoj ekonomiji.

"Međutim, stjecanje vještina poput kodiranja, razumijevanja algoritama ili vještina vezanih uz robotiku pomaže u razvoju logičkog razmišljanja, djeci pomaže da se fokusiraju na kreativno rješavanje problema. Želja nam je da djeca usvoje znanja kojima će u što širem smislu ovladati digitalnim svijetom, koji pruža nebrojene mogućnosti za profesionalni i osobni rast i razvoj, daleko iznad korištenja na društvenim mrežama, što danas najčešće gledamo u toj populaciji. Vjerujemo da će im ta znanja biti korisna neovisno o tome čime će se jednoga dana baviti", zaključuje Balen.

Zbog ograničenog broja mjesta i iznimno velikog interesa koji se očekuje za početak nastave Digitalne akademije i u novoj školskoj godini, Algebra je već sada otvorila upise – prilika je to za roditelje koji žele biti sigurni da će njihova djeca dobiti kvalitetnu, inovativnu i kreativnu digitalnu edukaciju. Za rezervaciju mjesta na akademiji i više informacija, potrebno je posjetiti www.algebra.hr/junior/kampanje/digitalna-akademija

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar jest
jest
11:38 27.06.2018.

Ovakvi sadržaji trebaju dominirati našim portalima uključujući tu i ovaj portal. Kada umjesto golih bijednica na naslovnicama budu dominirali pamet, poštenje, stvaranje, kultura, znanost i rad, onda ćemo imati šanse kao društvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije