Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODRŠKA PODUZETNICIMA

Digitalna (R)evolucija - jedina netehnološka konferencija o digitalizaciji

Digitalizacija
Foto: GettyImages
1/3
05.11.2019.
u 16:51

Sadržaj ovogodišnje konferencije Digitalna (R)evolucija potaknut je nedavnim istraživanjem IMD-a na temu digitalne konkurentnosti u kojem je Hrvatska pala za sedam mjesta i to isključivo zbog niske „spremnosti za budućnost“.

HUP – Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti (HUP ICT) organizira u Laubi u Zagrebu,  5. veljače   sljedeće godine konferenciju Digitalna (R)evolucija 2020, svoju treću konferenciju o digitalnoj transformaciji. Digitalna (R)evolucija jedina je netehnološka konferencija o digitalizaciji. Cilj je konferencije poduzetničkim pričama o uspješnim procesima transformacije ohrabriti poduzetnike da uvedu nove organizacijske modele koje tehnologija omogućava i time preokrenu dosadašnje trendove u Hrvatskoj.

HUP-ICT već treću godinu zaredom organizira posebnu konferenciju o važnosti digitalne transformacije poslovanja. Sadržaj ovogodišnje konferencije Digitalna (R)evolucija potaknut je nedavnim istraživanjem IMD-a na temu digitalne konkurentnosti u kojem je Hrvatska pala za sedam mjesta i to isključivo zbog niske „spremnosti za budućnost“. Istraživanje IMD-a pokazalo je da se u Hrvatskoj parcijalno uvode nove tehnologije, no ne mijenja se postojeći poslovni, organizacijski ni upravljački model. Dokle god naši upravljački kapaciteti ne postanu tehnološki fluentni, a naše tvrtke sposobne uvoditi nove organizacijske modele koje omogućava tehnologija, nećemo postati digitalno konkurentniji.

Foto: GettyImages

Ako se u jednoj tvrtki nakon provedene digitalne transformacije znatno ne poveća udio transakcija s korisnicima i dobavljačima putem digitalnih kanala, ne pokrenu nove poslovne inicijative na temelju saznanja iz napredne analitike, niti se uspostaviti odgovarajući upravljački okvir, onda nema govora o pravoj transformaciji. Stoga će HUP-ICT ukazati na ono što je vrlo važno za uspješnu transformaciju pa otuda i radni moto ovog izdanja konferencije: Talenti, Agilnost, Tehnologija.

Što je cilj i ideja konferencije?

U Hrvatskoj će se vrijednost digitalne ekonomije do 2025. godine povećati četiri puta, a 52 posto zadataka u hrvatskom gospodarstvu moći će se automatizirati. To nam donosi tehnologija. Ako je ne bude pratila spremnost uprava i zaposlenika (ljudskih potencijala) na promjene koje ona donosi, hrvatsko gospodarstvo moglo bi propustiti priliku da poveća produktivnost koja je trenutačno na 67 posto europskog prosjeka.

Cilj je ove konferencije poduzetnicima ukazati na važnost promjena koje donosi digitalna tehnologija i nužnost korištenja tehnologija za unapređenje poslovnog okruženja. Na konferenciji će HUP prezentirati razinu razvijenosti digitalne ekonomije u Hrvatskoj, pokazati kako razmišljaju hrvatski poduzetnici i menadžeri, koliko su naše tvrtke odmakle u smislu digitalizacije i kako pojedine tvrtke intenzivno rade na projektima transformacije, s ciljem motiviranja i drugih tvrtki i poduzetnika na prepoznavanje prilika (ali i prijetnji) koje hrvatskom gospodarstvu donosi digitalizacija.

Digitalna (R)evolucija jedina je poslovna konferencija o digitalizaciji, na kojoj se prije svega poduzetnicima i poslodavcima ukazuje kako digitalna transformacija nije prolazna moda, niti jednokratni projekt u poslovanju, već trajno promišljanje o novim poslovnim idejama, novom načinu suradnje među industrijskim vertikalama i stvaranju novih ekosustava. Digitalna transformacija zahtijeva nove trendove i kontinuirane promjene u modelima upravljanja i rada koji vode do bolje produktivnosti, konkurentnosti i zadovoljstva zaposlenika.

Foto: Getty Images

Na prošlim konferencijama sudjelovalo je više od 500 sudionika, bili su iznimno zadovoljni pa su nas i te pozitivne reakcije potaknule da krenemo dalje s novim izdanjima konferencije. Izvršni odbor HUP-ICT Udruge nositelj je organizacije, no želja je čelništva Udruge uključiti što veći broj hrvatskih tvrtki na aktivno uključivanje u organizaciju konferencije, sponzorstvima, dijeljenjem svojih iskustava, idejama ili prijedlozima, jer i na taj način stvaramo bolje, konkurentnije i dinamičnije gospodarsko okruženje koje će dugoročno stvoriti i kvalitetniji ekosustav cijele države.

Umjetna inteligencija i rana primjena

Činjenica da će dva puta veću profitabilnost imati oni poduzetnici koji krenu s ranom primjenom umjetne inteligencije mogla bi biti dobar mamac za sve koji već sad prepoznaju mogućnosti digitalne tehnologije da sudjeluju na konferenciji. Primjena digitalnih tehnologija u poslovanju ne zahtijeva nužno velika ulaganja, tehnologija je dostupna i često je potrebno samo malo više spremnosti na promjene.

Kroz postojeće primjere malih i srednjih tvrtki koje digitalna znanja i vještine već posjeduju i implementiraju u poslovanje svojih klijenata, HUP-ICT će potaknuti i druge poduzetnike da hrabrije i odlučnije krenu u digitalnu transformaciju, jer to nije pitanje trenda, nego konkurentnosti, pa i opstanka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije