Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Crowdfunding u čitavoj regiji porastao 450 posto u 5 godina

crowdfunding
Foto: PR
1/4
12.10.2017.
u 12:08

Nenad Bakić istaknuo je da je u kampanjama važno biti autentičan te time potaknuti ljude da prošire vijest o vašoj kampanji

9 milijuna dolara prikupljeno je kroz više od 2200 kampanja u posljednjih pet godina crowdfundingom (grupnim financiranjem) u regiji jugoistočne Europe od 2012. do 2016. godine, glavni je rezultat istraživanja agencije Brodoto predstavljenog jučer na Zagreb Crowdfunding Conventionu.

"Iako čitava regija u tom periodu bilježi rast prikupljenih sredstava od 450 posto, čak 80% svih sredstava otišlo je u Sloveniju. Nama kao edukatorima je posebno zanimljivo da je tek 10% svih pokrenutih kampanja uspješno, a manje od 0,5% stanovništva regije je sudjelovalo u crowdfunding kampanjama," istaknuo je Marko Gregović, direktor agencije Brodoto.

crowdfunding
1/9

Zagreb Crowdfunding Convention već treću godinu za redom organizira Brodoto te je okupila 130 crowdfunding eksperata i entuzijasta iz regije i Europe. Ovaj put je konvencija organizirana uz potporu Švedske ambasade, Hamag-Bicroa te Interreg projekta Europske unije " Crowd-fund- port".

Nenad Bakić, pokretač trenutno najveće kampanje iz Hrvatske "STEM revolution", istaknuo je da je u kampanjama važno biti autentičan te time potaknuti ljude da prošire vijest o vašoj kampanji.

Michal Gromek sa Stockholm School of Economics rekao je da iako se crowdfunding još uvijek smatraju nagradne i donacijske kampanje, mnoge nas novosti tek očekuju, uključujući crowdfunding kredita, ali i crowdfunding nekretnina te crowdfunding osiguranja. Armando Melone iz Europske komisije rekao je da mnoge financijske institucije Europske unije razmatraju sistematsko "matchiranje" crowdfunding projekata koji su postigli uspjeh na određenim crowdfunding platformama.

Jasminka Keser iz Ministarstva gospodarstva rekla je da državne institucije sa zanimanjem prate razvoj crowdfundinga i čine sve što je u njihovoj moći da podrže mlade poduzetnike te da na žalost, država još uvijek nema zadovoljavajući pravni okvir. Veleposlanik Švedske Lars Schmidt rekao je da Švedska podržava alternativne načine financiranja. Crowdfunding je za Švedsku sjajan način za brzo prikupljanje kapitala, ideja i razvoja proizvoda.

Komentara 2

Avatar white socks
white socks
17:09 12.10.2017.

Naslov je preglup pa članak nisam ni čitao. 450% od ništa je ništa.

RI
ribar110
19:12 12.10.2017.

Ma kakav je to naslov?Koju p.m.ne koristite nase rijeci nego nas izludujete sa glupostima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije