Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVIJET IGARA

Crash Bandicoot dokazuje da još ima mjesta za klasike

Crash Bandicoot
Foto: Promo
1/2
09.07.2018.
u 10:50

Nakon pojave Crasha Sony se više nije morao brinuti o nedostatku prepoznatljivog junaka za svoju tada novu, a danas sveprisutnu platformu

16-bitni platformski junaci koji su u frenetičnom ritmu jurili kroz svoje avanture obilježili su djetinjstvo mnogih gamera. Nintendo je imao Super Marija, Sega plavog ježa Sonica, a Playstation Crash Bandicoota, koji je bio rezultat Sonyjeva pokušaja da stvori vlastiti amblematski lik, a završio je kao jedna od najomiljenijih igara devedesetih. Ime je dobila po razbijanju (to crash) kutija koje Bandicootu donose jabuke, tj. bodove, a bila je među prvim 3D akcijskim avanturama u kojima su igrači glavnog junaka pratili s leđa. Tvorci Andy Gavin i Jason Rubin šalili su se da bi se zato mogla zvati “Sonic’s Ass Game”.

Osvježena grafika

Iako danas uživaju u neusporedivo kompleksnijim igrama, mnogi igrači zauvijek će čuvati komadić srca za svoje rane igraće suputnike pa ne čudi da su ta srca itekako zaigrala kada je prošle godine predstavljen “Crash Bandicoot N. Sane Trilogy”, remasterirana kolekcija igara “Crash Bandicoot”, “Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back”, i “Crash Bandicoot: Warped” koje su originalno izlazile od 1996. do 1998. godine.

Osvježene i prilagođene za Playstation 4, igre su zadržale duh devedesetih, uz nešto bolju rezoluciju i druga sitna “peglanja”dokazujući da za prave klasike u svijetu današnjih igara itekako ima mjesta. Možda baš jer smo navikli na besprijekorne grafike i nepregledne otvorene mape, silno je zabavno iznova vidjeti magičnu drvenu tiki masku Aku Aku, Crashov dobri duh specifičnog glasanja, zatim nezaboravnog zlikovca Dr. Nea Cortexa koji je svojim eksperimentima na životinjama i stvorio samog Bandicoota pa njegovu sestru Coco koja uskače u pomoć na posebnim nivoima...

Povratak na početak

Već prvim padom u provaliju ili neopreznim naletom na biljku mesožderku, remasterirana igra podsjetit će nas da voljeni Bandicoot ima ograničen broj života. Panika koja nas zbog toga obuzima mlađim je igračima slabo poznata, kao i razočaranje kada anđeo Crasha vine u nebo, a vi morate ponoviti čitav nivo. Međutim, upravo ta mješavina sreće i frustracije garantira nam sate zabave u kojoj mogu sudjelovati sve generacije.

Iz današnje perspektive sasvim je sigurno: nakon pojave Crasha Sony se više nije morao brinuti o nedostatku prepoznatljivih junaka. Baš zato postalo je besmisleno držati ga zatočenikom samo jedne (u međuvremenu najpopularnije) platforme. Od prošloga tjedna osvježeni Crash dostupan je i igračima Nintendo Switcha, Xbox Onea i PC-a!

Reboot InfoGamer, jedan od najvećih gaming festivala u Europi:

Crash Bandicoot
1/24
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije