Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'POBOLJŠANJE' ČOVJEKA

Čip u čovjeku je neizbježan

Čip
Foto: Thinkstock
1/4
04.10.2017.
u 21:12

Svijetom već hodaju ljudi s ugrađenim čipovima koje pokreću računala, a u nas je tek pokrenuta inicijativa za osnivanje hrvatskog kiborgoetičkog povjerenstva

Nedavno je u Zagrebu održan okrugli stol Akademije medicinskih znanosti Hrvatske “Budućnost biomedicinskih znanosti u Hrvatskoj”. Iako se tema “poboljšanja” ljudskih bića sve češće pojavljuje u znanstvenim medijima, još ne postoji okvir koji bi definirao etičku i pravnu odgovornost postavljanja tehnike u čovjeka.

Čovjek i njegova ljudskost

Dr. sc. Ivana Greguric sa Visoke poslovne škole škole Zagreb je svojim izlaganjem pokrenula inicijativu za osnivanje hrvatskog kiborgoetičkog povjerenstva u sklopu Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku koje bi vodio prof. emer. Igor Čatić uz asistenciju dr. Greguric.

- Znanost i tehnika kao produžetci čovjekovih osjetila moraju trajno ostati sredstva ljudskih svrha. Nezamjenjiva je njihova uloga u liječenju, sprječavanju bolesti i zbrinjavanju života u povijesnoj zbilji. Međutim, potpuna kiborgizacija međuljudskih odnosa, prirode i svega što povijesno jest, a poglavito poboljšanje zdravih ljudskih bića vode lišavanju čovjeka svih atributa njegove ljudskosti – slobodne volje, mišljenja, identiteta, povezanosti s prirodom - kaže dr. Greguric.

Zašto nije prerano razmišljati o takvom znanstvenom tijelu? Nedavno je veliku pozornost izazvala vijest da će američka kompanija Three Square Market ponuditi svojim djelatnicima ugradnju RFID čipa koji bi im omogućio lakši ulaz u zgradu i kretanje kroz nju, otključavanje računala, čak i kupnju na automatima za hranu i piće. I nije ta tvrtka iz Wisconsina prva, ideju je preuzela od jednog od svojih klijenata, švedskog startupa Epicenter.

- Kada smo vidjeli što oni rade, odmah smo vidjeli potencijal za stvaranje cijele nove industrije. No, oni su imali nedovoljne mogućnosti razvoja pa smo tehnologiju do kraja razvili mi. Uvidjeli smo potpuno novi način kako učiniti različite svakodnevne aktivnosti pogodnijima, sigurnijima i pristupačnijima - rekao je predsjednik uprave Three Square Marketa Patrick McMullan. Čip koji su ponudili svojim zaposlenicima pasivan je i ne može ga se pratiti.

Može biti ilegalno

McMullan napominje da je danas moguće pratiti svaku osobu koja ima smartfon, a da je čipom moguće upravo smanjiti količinu informacija u internetskom prostoru. Jasno, uvijek je pitanje gdje je granica na kojoj funkcionalnost čipova koji se ugrađuju treba stati. To je zadatak tijela poput budućeg kiborgoetičkog povjerenstva.

Richard Walker član je sličnog tijela u Human Brain Project ili projektu Ljudski mozak čiji je cilj stvaranje umjetnog ljudskog mozga. Za njega je čip u ljudskom tijelu neizbježnost, kako je rekao u razgovoru s dr. Greguric koji će biti objavljen u utjecajnom časopisu Journal of Evolution and Technology.

- RFID čipovi su ključna tehnologija danas. Koristim ga u znački da uđem u ovaj objekt, pri beskontaktnom plaćanju, pri identifikaciji prtljage..., supermarketi ga koriste za praćenje zaliha. Ako mislite da ćemo ukinuti RFID, to je mit, to se neće dogoditi. Čipovi sljedeće generacije bit će još bolji i snažniji. No, određeno korištenje može biti ilegalno. Ako se u nekim stvarima radnike previše kontrolira, ja to smatram protuzakonitim. Ako Odjel Human Brain Projecta pristupi mojem profilu na Facebooku, poslao bih te ljude u zatvor, ali ne bih zabranio Facebook. To objašnjava put kiborga. To je umjereno bezopasna tehnologija, no možemo zamisliti gori scenarij - kaže Walker.

Richard Walker i Ivana Greguric
Foto: zvonimir ferina

Igor Čatić i Ivana Greguric
Foto: zvonimir ferina

Ugradnja i razvoj moraju štititi dostojanstvo ljudi

Kako kaže dr. Greguric, kibernetičke uređaje treba razvijati tako da se štiti dostojanstvo, autonomnost i samoodređenje pojedinca, razmatra sigurnost, zdravlje i zaštita ljudi, sloboda, privatnost, integritet i dignitet te samoodređenje, nediskriminacija i zaštita podataka.

Nužnost je izrada pravnog okvira usmjerenog na etička načela koja odražavaju složenost područja transhumanizma te brojnih društvenih, medicinskih i bioetičkih implikacija u kiborgiziranoj zbilji te izrade jasnih i učinkovitih okvirnih etičkih smjernica za razvoj, projektiranje, proizvodnju i upotrebu kibernetičkih usadaka u ljudsko tijelo koja bi u budućnosti mogla dovesti ljudsko biće u transhumano stanje i prevlast umjetne inteligencije.

 

 

Komentara 10

Avatar Parousia
Parousia
00:47 05.10.2017.

Otkrivenje(16:2)"I prvi je otisao i izlio svoju posudu na zemlju.I pojavio se bolan i poguban cir na ljudima koji su imali zig zvijeri i koji su se klanjali liku njezinu."

NA
Narcis660
21:48 04.10.2017.

Uz duzno postovanje znanosti ,znanstvenicima ,modernoj tehnologiji pa dokle je to doslo....Bit cemo kao psi !Zbogom intimi i privatnosti (iako je odavno narusena)!!!!Jadno je to sve ode svijet u k.😕

ME
merym
00:44 05.10.2017.

Kuda ide ovaj svijet. Ravno do kraja.Ovo je je strava.Cipirani kao životinje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije