Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PITANJE SPOLA

CERN prekinuo suradnju sa znanstvenikom koji je rekao da je fizika samo za muškarce

Cern
DENIS BALIBOUSE/REUTERS/PIXSELL
02.10.2018.
u 07:08

Sve važniju ulogu žena na radnim mjestima vezanim uz fiziku on objašnjava isključivo sve većim brojem rasprava o pitanju spola, a ne njihovim kvalifikacijama

CERN je u ponedjeljak prekinuo suradnju s talijanskim znanstvenikom koji je rekao da je fizika samo za muškarce i optužio žene da dobivaju mjesta u toj branši samo zbog rasprave o ravnopravnosti spolova.

U petak je europska organizacija za nuklearna istraživanja organizirala seminar u Ženevi na koji je bio pozvan Alessandro Strumia, talijanski znanstvenik sa sveučilišta u Pisi.

Više znanstvenica koje su sudjelovale na tom seminaru odmah je na društvenim mrežama podijelilo njegove seksističke izjave.

AFP piše kako on nije bio na seminaru, ali je agencija imala uvid u prezentaciju Strumije u kojoj kaže da su muškarci sve više diskriminirani na području fizike.

Sve važniju ulogu žena na radnim mjestima vezanim uz fiziku on objašnjava isključivo sve većim brojem rasprava o pitanju spola, a ne njihovim kvalifikacijama.

U svojoj prezentaciji kaže: "Fiziku su izmisliLi i izgradili muškarci, u to područje ne ulazi se pozivnicom".

"Fizika nije seksistička prema ženama, Ali istina nije važna jer radi se o političkoj borbi izvana".

CERN, kojemu je na čelu talijan Fabiola Gianotti, u priopćenju ocjenjuje "posebnom šokantnom prezentaciju koju je iznio taj pozvani znanstvnik".

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
07:35 02.10.2018.

A gdje je ona čuvena sloboda mišljenja?

Avatar AligatorXO
AligatorXO
08:33 02.10.2018.

Koliko vidim nitko ne osporava to što je rekao nego mu zamjeraju zašto je to rekao. Zašto ne bi čovjek imao pravo na svoje mišljenje pa makar bio i u krivu? Zanima me kako bi ta institucija reagirala da je tako nešto izjavila neka žena za muškarce.

Avatar prahrvat
prahrvat
07:32 02.10.2018.

tako se to radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije