Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burning Man

Ovdje su partijali Zuckerberg, Musk i Bezos. Cijena? Samo 5500 $

Burning Man
Reuters/PIXSELL
31.08.2017.
u 14:08

Black Rock City nikne usred pustinje samo za potrebe festivala. Kada sve završi, pustinja mora biti čista kao i prije samog događaja

Svako ljeto, već 26 godina, usred Nevade na desetak dana nikne pustinjski grad - Black Rock City. U njega se sliju deseci tisuća ljudi - sudionika festivala Burning Man. Radi se o neobičnom događanju koje svi koji su ga imali prilike posjetiti opisuju kao najotkvačeniji, najluđi, najkreativniji festival na svijetu. Namijenjen je svima onima koji se smatraju slobodnima i kreativnima, stoga mahom postane sjecište umjetnika, performera, glumaca, glazbenika, znanstvenika, inovatora.

Sve više prijatelja

Svojedobno su taj festival pohodili Elon Musk, danas šef Tesle, SpaceX-a.., Amazonov osnivač Jeff Bezos, Googleov osnivač Larry Page, prvi čovjerk Facebooka Mark Zukerberg... Tu su sklapali poznanstva i opuštali se. Posljednjih godina veliki dio “startupaša” i tehnolidera iz Silicijske doline sastaje se upravo na Burning Manu.

Burning Man
1/22

Festival je prvi put organiziran 1986., kad su Larry Harvey i Jerry James odlučili s prijateljima proslaviti ljetni solsticij. Svake godine bilo je sve više prijatelja, a festival je s plaže San Francisca preseljen u pustinju. Lani je narastao na 70.000 ljudi, a ove godine će ih biti najmanje toliko, bez pratećih službi koje osiguravaju i prate festival. Inače, festival funkcionira prema pravilima koja kažu da se svatko mora sam brinuti o sebi, nema struje, vode, trgovina funkcionira razmjenom dobara. Black Rock City privremeno postaje metropola posvećena zajednici, umjetnosti, samoizražavanju i samopouzdanju.

Spaljivanje Burning Mana

Svaki Burning Man ima svoju temu, na temelju koje nastaju spektakularne vizure grada, umjetničke instalacije i skulpture. Ove godine radikalni rituali zavladali su Burning Manom. Rituali i obredi, smatraju organizatori, govore o duševnoj potrebi; želji da se pripada nekom mjestu, nekom vremenu, da pripadamo jedni drugima i nečemu što je veće i od nas samih usred sveopće prolaznosti i transcendencije. Središnji događaj festivala je spaljivanje Burning Mana, koje će biti 2. rujna. Premda je možda izgubio prvotnu romantično-slobodarsku notu, Burning Man i dalje traje. Ulaznice su 400 dolara, a za preživljavanje, koje unaprijed treba osmisliti, potrebno je oko 5000 dolara.

Komentara 1

OV
Ovozemaljski
16:13 31.08.2017.

Lijepo👍👍👍

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije