Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HITNO ULAGANJE U LJUDE

Budućnost nosi surovu realnost: Evo s čim će se radnici morati suočiti

robot
Foto: Reuters/PIXSELL
10.10.2017.
u 10:12

Kim ističe da je u budućnosti za poticanje gospodarskog rasta potreban drugačiji tip ulaganja, s obzirom da će roboti zamijeniti milijune niskokvalificiranih radnika.

Predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim smatra da će se ljudi, sa svim svojim nadanjima, morati suočiti sa surovom realnošću koju nosi budućnost, u kojoj će milijuni poslova uglavnom biti automatizirani, a roboti će zamijeniti niskokvalificirane radnike.

Jim Yong Kim održao je govor u New Yorku uoči godišnjeg sastanka Svjetske banke koji se ovog tjedna održava u Washingtonu, istaknuvši tom prilikom da bi političari trebali poduzeti korake u pogledu ulaganja u obrazovanje i zdravstvenu skrb.

Svjetska banka planira objaviti ljestvicu kojom bi se ocjenjivalo ulaganje pojedinih zemalja u ljudski kapital, poput obrazovanja. Tako ta organizacija, osnovana nakon Drugog svjetskog rata radi ulaganja u obnovu infrastrukture, mijenja svoj fokus.

Kim ističe da je u budućnosti za poticanje gospodarskog rasta potreban drugačiji tip ulaganja, s obzirom da će roboti zamijeniti milijune niskokvalificiranih radnika.

"Ono što možete sa sigurnošću znati, bez obzira kako će ekonomija u budućnosti izgledati, jest da ćete trebati ljude koji su sposobni učiti", izjavio je za BBC. "Želimo stvoriti osjećaj hitnosti ulaganja u ljude za koje smatramo da je potrebno s obzirom na način na koji se globalna ekonomija mijenja", istaknuo je Kim.

Komentara 4

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
11:58 10.10.2017.

dobro,ak budu roboti delali,a tko bu te proizvode kupoval na kraju?

AR
Artukovic
12:00 10.10.2017.

Najednostavnije je zabraniti razvijanje robota....i sve ce biti ok.Pa neocekuju valjda da ce od 8 miljardi ljudi svi biti visokoobrazovani.

ZA
zagabria1
00:45 12.10.2017.

Mi imamo sreće jer smo nezaposleni pa nas je mimoišlo. Ipak nije tako loše kod nas :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije