1 12°C
 • miso:

  Poštovani "Lingua Illyrica sive Servina"! Hvala Vam na komentaru i na Vašem stavu da su to Hrvati! ... Naime, pisao sam o "našim znanstvenicima", a Vi pišete da su to Hrvati, istovremeno ne navodeći niti jedan argument za to, ali ... prikaži još! niti protiv. ... Neka tako bude, mada moj tekst naglašava prvenstveno njihova znanstvena, a ne etična ili nacionala obilježja. ... Čemu ih ograničavati i svoditi na kategorije koje su uže od njihovih stvarnih veličina? Jer oni su prvenstveno građani svijeta?

 • Avatar Lingua Illyrica sive Servina
  Lingua Illyrica sive Servina:

  Hahahaha!Hrvatski znanstvenici ,Tesla ,Boskovic, a to je isitina kao i sto je isitina da je taj jezik koji Hrvati govore , Hrvatski ,hahaha ,cirkus , ponavljate mantre ,kao papagaji i sami sebe lazete hehe!

 • miso:

  Lijepo je vidjeti ovo imenovanje kratera na Mjesecu i dobru poziciju naša četiri znanstvenika. Svaka čast! S obzirom na njihovu malu brojnost, još veća čast, čak višestruko veća od Nobelove nagrade, je dobivanje naziva za mjernu jedinicu. Tako su u ... prikaži još! 7 osnovnih mjernih jedinica; metar (m), kilogram (kg), sekunda (s), amper (A), kelvin (K), kandela (cd) i mol (mol), samo dva naziva prema imenima znanstvenika. Naš Nikola Tesla, čiji je 162. rođendan proslavljen jučer, također ima svoju jedinicu za fizikalnu veličinu gustoća magnetskog toka, tesla (T), ali ona pripada u tzv. izvedene jedinice, a ne u osnovne, kao naprijed navedene. I to je iznimna čast. Ono što je sada aktualno jeste inicijativa za imenovanje nove jedinice za fizikalnu veličinu vrsta tvari. Tom inicijativom predlaže da se imenovanje jedinice za vrstu tvari s nazivom "boscovich", čija oznaka bi bila B. Pri tome bi iznos jedinice bio 1B=0,007295357233. Ovime bi se dala čast našem znanstveniku, koji je u svom vremenu bio po ugledu sasvim uz bok Isaca Newtona (http://www.sciencedomain.org/abstract/22962).

Još iz rubrike Tech/Sci

Most, Sava, ilustracija
UMJETNA INTELIGENCIJA

Već s 10 fotki AI nauči otkriti oštećenja na mostovima

NASA-ino odijelo za misiju Artemis
VRHUNSKA UČINKOVITOST

NASA predstavila nova svemirska odijela za šetnju Mjesecom 2024.

Ledenjaci
Klimatske promjene

Švicarski ledenjaci u zadnjih 10 godina smanjili se za pet posto