Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
1 1°C
 • Avatar Lingua Illyrica sive Servina
  Lingua Illyrica sive Servina:

  Hahahaha!Hrvatski znanstvenici ,Tesla ,Boskovic, a to je isitina kao i sto je isitina da je taj jezik koji Hrvati govore , Hrvatski ,hahaha ,cirkus , ponavljate mantre ,kao papagaji i sami sebe lazete hehe!

 • miso:

  Poštovani "Lingua Illyrica sive Servina"! Hvala Vam na komentaru i na Vašem stavu da su to Hrvati! ... Naime, pisao sam o "našim znanstvenicima", a Vi pišete da su to Hrvati, istovremeno ne navodeći niti jedan argument za to, ali ... prikaži još! niti protiv. ... Neka tako bude, mada moj tekst naglašava prvenstveno njihova znanstvena, a ne etična ili nacionala obilježja. ... Čemu ih ograničavati i svoditi na kategorije koje su uže od njihovih stvarnih veličina? Jer oni su prvenstveno građani svijeta?

 • miso:

  Lijepo je vidjeti ovo imenovanje kratera na Mjesecu i dobru poziciju naša četiri znanstvenika. Svaka čast! S obzirom na njihovu malu brojnost, još veća čast, čak višestruko veća od Nobelove nagrade, je dobivanje naziva za mjernu jedinicu. Tako su u ... prikaži još! 7 osnovnih mjernih jedinica; metar (m), kilogram (kg), sekunda (s), amper (A), kelvin (K), kandela (cd) i mol (mol), samo dva naziva prema imenima znanstvenika. Naš Nikola Tesla, čiji je 162. rođendan proslavljen jučer, također ima svoju jedinicu za fizikalnu veličinu gustoća magnetskog toka, tesla (T), ali ona pripada u tzv. izvedene jedinice, a ne u osnovne, kao naprijed navedene. I to je iznimna čast. Ono što je sada aktualno jeste inicijativa za imenovanje nove jedinice za fizikalnu veličinu vrsta tvari. Tom inicijativom predlaže da se imenovanje jedinice za vrstu tvari s nazivom "boscovich", čija oznaka bi bila B. Pri tome bi iznos jedinice bio 1B=0,007295357233. Ovime bi se dala čast našem znanstveniku, koji je u svom vremenu bio po ugledu sasvim uz bok Isaca Newtona (http://www.sciencedomain.org/abstract/22962).

Još iz rubrike Tech/Sci

Kurz
5G (R)EVOLUCIJA

Kurz: Cilj nam je da Austrija bude jedna od vodećih digitalnih nacija u Europi

Huawei GT2 Sport
PROMO

Pronađite novu motivaciju za trening uz Huawei GT2 Sport

čudnovati kljunaš
jedinstvena vrsta sisavca

Upozorenje znanstvenika: Čudnovati kljunaš na rubu izumiranja