Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eurostat

Bolji smo od EU prosjeka; Hrvatice ipak vole ICT

Rad od doma
Foto: GettyImages
1/2
23.04.2020.
u 11:33

Još nije dovoljno, ipak, gledano spram prosjeka EU, Hrvatska je nešto bolja a postotak udjela studentica u ICT-u iznosi 23 posto, tako je Hrvatska na osmom mjestu na ljestvici.

Više od 1,3 milijuna ljudi studiralo je informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) u Europskoj uniji (EU) u 2018. godini, pokazuju podaci Eurostata koji su danas objavljeni.  Sveukupno, s obzirom na srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje, djevojčice i žene su još uvijek nedovoljno zastupljene u ovom području, što čini samo 17% svih ICT studenata u EU.

Gledano spram prosjeka EU, Hrvatska je nešto bolja a postotak udjela studentica u ICT-u iznosi 23 posto, tako je Hrvatska na osmom mjestu na ljestvici. 

Foto: Eurostat
 
Među državama članicama EU Belgija se istaknula s obzirom da je u 2018. godini bilo 37% studentica ICT-a u. Udio IKT studentica bio je blizu trećine također u Rumunjskoj (32%), Bugarskoj (31%), Grčkoj i Švedska (obje 30%). Suprotno tome, studentice su imale manje od 10% u Nizozemskoj (8%) i Luksemburgu (9%). 

Ključne riječi

Komentara 4

RE
reborn
16:23 23.04.2020.

Bilo bi ih i više da se mladim djevojkama kao uzori ne serviraju sponzoruše i parazit-feministice nego vrijedne i marljive žene.

SI
sisavac
12:41 28.04.2020.

i što kaže statistika kolko ima cura samostalnih poduzetnica u programiranju, dal ima neki ženski studio za igre...? znam da je jako teško, a javno nemoguće, priznati da u visokim tehnologijama, informatici (ne primjeni informatičkih rješenja) i općenito u tehničkim znanostima su muški članovi ekipe najzastupljeniji i najsposobniji, od njih dolazi i najviše rješenja. dal je vama jasno da to što se svakog dana uzme neka izjava neke poznate žene uz farmacije, građevine, fizike, ne znači da tu žene vladaju. unatoč tome što cure čine preko 60% svih studenata, njihov udio u kreaciji, stvaranju, novih znanja i materijala, tehnologija, je i dalje mizeran. dal je vama jasno da kad vam političari bacaju floskule da su žene i dalje slabije plaćene za isto radno mjesto, da oni, političari, namjerno skrivaju, čak ni ne izgovaraju izraz 'isti rad, isti posao'? dal je vama jasno da plaćanje po učinku javnih službi bude uzrokovalo pad plaća, i to najviše među ženama? jer su one najveće pričalice, tračerice, one pol radnog vremena potroše na priču, na posao jako malo. postoje razlike među spolovima, i treba ih priznati i pokušati poboljšati status kako žena tako i muškaraca. a uvođenjem rodne ideologije stvorile su se nove granice, koje je još teže savladati. tko su najuspješnije hrvatice? i u čemu? dal je severina uspješna hrvatica? jest. u čemu?

Avatar KimberlyAI98
KimberlyAI98
23:55 25.04.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­k︆­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije