Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPSKI PRIZORI

Avantura za pamćenje: Assassins Creed Odysey vodi nas u staru Grčku

05.11.2018.
u 20:40

U smislu temeljne dinamike ovo je jedan od najzabavnijih i najrealističnijih Assassins Creedova do sada

Inspiriran povijesnim događajima i osobama, ovo fikcionalno djelo dizajnirao je, razvio i producirao multikulturalni tim različitih vjera i vjerovanja. Tom rečenicom godinama je započinjao Assassins Creed, jedan od najvećih pseudopovijesnih serijala u svijetu igara, čiji su se autori time ujedno htjeli ograditi od eventualnih optužbi za favoriziranje ili negativni prikaz pripadnika određenih vjerskih skupina u pojedinim povijesnim epohama. U najnovijoj inačici smještenoj u staroj Grčkoj, poznata uvodna rečenica proširena je, naglašavajući kako su u stvaranju igre sudjelovale osobe “različitih seksualnih usmjerenja i rodnih identiteta”.

To se iznova može gledati kao prilagođavanje sentimentu igrača odraslih u nekom liberalnijem vremenu, ali i kao prilagodba temi i novostima koje su predstavljene u Assassins Creed: Odyssey. Prigodan je to nastavak za propitivanje seksualnih sloboda jer smješten je u staru Grčku, čiji se žitelji nisu libili istospolnog užitka. Konkretno, igra pokriva vrijeme vrhunca starogrčke civilizacije, uz pogled u život starih Spartanaca i razorne posljedice Peloponeskog rata. A osim što igrači u novom nastavku bez problema mogu ulaziti u najrazličitije seksualne kombinacije, ovo je i prvi Assassins Creed koji će vam već na početku dopustiti da izaberete hoćete li ga prijeći s muškim ili ženskim likom, što je odavno standard u većini modernih igara.

Odaberete li Alexiosa ili Kassandru, neće značajno utjecati na tijek vaše igre, no većina kasnijih odluka, od konja kojeg birate do vještina koje razvijate, pa i dijaloga u koje se s pojedinim likovima upuštate, itekako će izmijeniti daljnji tijek priče. U tom smislu Odyssey je odmak od dosadašnjih inačica Assassins Creeda: na ogromnoj mapi i uz gotovo nebrojene mogućnosti njena prelaženja, manje je to linearna avantura kakva je nekoć bila, a više punokrvni role playing u kojem sami određujete svoju sudbinu, čemu doprinosi i novi način prelaska igre u “istraživačkom modu” koji vam ne sugerira iduće misije, nego dozvoljava da ih sami pronađete na temelju dostupnih tragova. Podijeljena u devet epizoda koje se zajedno sa sporednim misijama mogu prelaziti doslovno stotinama sati, igra sadrži i nekoliko ključnih događaja koji će nepovratno utjecati na završetak vaše priče.

U smislu temeljne dinamike ovo je jedan od najzabavnijih i najrealističnijih Assassins Creedova do sada, s mnogo skrivenih duhovitosti i trivija koje će dugogodišnji igrači itekako cijeniti. Dobro je riješeno i postupno razvijanje vještina zbog kojeg ćete neke neprijatelje morati stavljati “na čekanje”, kao i konstantni pritisak koji stvaraju lovci na glave koji vas uporno traže. Kao frustrirajuću zamjerku moramo istaknuti blesave naglaske i slabu responzivnost lika na određene borbene naredbe, barem na PlayStationu 4 na kojem smo je mi testirali. Igra je dostupna i za PC i Xbox na kojima takvih problema možda nema, kao ni na Playstationu Pro koji vjerojatno lakše podnosi njenu hardverski zahtjevnu grafiku.

Pogledajte i video: FlexPai - mobitel sa savitljivim zaslonom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije