Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASA

Tajanstvena X-zraka zbunjuje astronome - jesu li pronašli tamnu tvar?

Persej
Foto: X-ray: NASA, CXC, SAO, E.Bulbul, et al.
24.06.2014.
u 22:45

Moguće je da su X-zrake proizvod nestajanja sterilnih neutrina, vrste čestica koju se smatra mogućom sastavnicom tamne tvari

Tajanstveni signal X-zrake pronađen je tijekom detaljnog promatranja galaktičkog skupa zviježđa Perzej pomoću svemirskih teleskopa, NASA-ine Chandre i ESA-ina XMM-Newtona. Moguće je da su X-zrake proizvod nestajanja sterilnih neutrina, vrste čestica koju se smatra mogućom sastavnicom tamne tvari i za koju se vjeruje da s normalnom tvari međudjeluje samo putem gravitacije.

Astronomi vjeruju kako tamna tvar čini 85 posto tvari u svemiru, no ona ne emitira ni upija svjetlo kao normalne tvari poput protona, neutrona i elektrona. Zbog toga se znanstvenici u potrazi za tragovima tamne tvari moraju služiti neizravnim metodama.

U ovom slučaju u Perzeju je pronađena neidentificirana crta emisije X-zrake, "klin" intenziteta na vrlo određenoj valnoj duljini svjetlosti X-zrake. Ova je crta pomoću XMM-Newtona pronađena i u 73 drugih galaktičkih skupova. No prije nego što se utvrdi da su astronomi u ovom slučaju nabasali na tamnu tvar ove rezultate moraju potvrditi dodatni podaci kako bi se isključila druga objašnjenja. Autori istraživanja naglašavaju da, čak i kad bi se utvrdilo da je riječ o sterilnom neutrinu, to ne znači da se tamna tvar sastoji isključivo od tih čestica.

- Moramo još puno raditi da bismo s ikakvom sigurnošću mogli reći da smo pronašli sterilne neutrine. No sama mogućnost da ćemo ih pronaći jako nas je uzbudila - rekao je koautor istraživanja Maxim Markevitch iz NASA-ina centra za svemirski let Goddard.

>> Zagonetna tamna tvar prvi put se vidi na podlozi Hubbleove slike

>> Znanstvenici stvorili dosad najdetaljniji prikaz tamne tvari

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije