Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brzina preko 20 km/s

Astronomi objavili zanimljive podatke o meteoru koji je eksplodirao iznad Hrvatske

Meteor u Hrvatskoj
Screenshot/Tomislav Čar/Facebook
01.03.2020.
u 12:36

U kontaktu smo sa slovenskim astronomima koji se organiziraju u smislu analize njima dostupnih podataka i razmatraju mogućnost postojanja meteorita, po čemu će vjerojatno organizirati potragu, stoji u priopćenju Hrvatskog astronomskog saveza.

Koordinator Hrvatske meteorske mreže Damir Šegon je iz do sada prikupljenih podataka o padu meteora napravio analizu i sastavio izvješće, objavio je Hrvatski astronomski savez.

NASA - Centar za mala tijela, priopćio je da je do proleta meteora došlo 28.02.2020. u 09:30:34 po lokalnom vremenu. Procijenjena energija bila je 0,34 kT, a procijenjena brzina preko 20 km/s. Nadalje, procijenjena masa bila je 5.5 t, a procijenjena veličina 1.5 m.

Video: Spektakularan video eksplozije meteora nad Hrvatskom

Rezultati IMO Fireball reporta govore da je bilo 70 očevidaca iz Hrvatske, Italije, Mađarske i Slovenije, mnoštvo snimaka, za sada 4 videa, dok putanja ukazuje na završetak leta u Sloveniji.

"Za precizniju analizu potrebna je kalibracija video zapisa i statičkih snimaka (snimak istog dijela neba istim uređajem noću, i to tako da se na snimci vidi što više zvijezda). U kontaktu smo sa slovenskim astronomima koji se organiziraju u smislu analize njima dostupnih podataka i razmatraju mogućnost postojanja meteorita, po čemu će vjerojatno organizirati potragu. Prema višegodišnjem iskustvu, ovako brzm meteori ne ostaju krupniji meteoriti već sav materijal "izgori" u atmosferi. Moguće je međutim da sitniji komadi veličine do 10-ak grama prežive eksploziju, te se rasprše na širem području", stoji u priopćenju Saveza te dodaju da ako dođu do dodatnih informacija, napravit ć precizniju analizu u suradnji sa slovenskim kolegama.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Dvica
Dvica
12:55 01.03.2020.

Za nevjerovati, ovi Janezi nam maznuše i meteor:))

Avatar Pattern
Pattern
15:02 01.03.2020.

Meteor je naš! I svi preostali sitni djelovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije