Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROŠLO JE 50 GODINA

Astronaut: Loptica za golf išla je miljama. Stručnjak: Ne, nego 36 metara

Alan Shepard igra golf
NASA
10.02.2021.
u 06:00

Alan Shepard postigao je uspjeh već time što je uspio u tako teškim uvjetima pogoditi dvije loptice. Pucao je jednom rukom na neravnom terenu i u svemirskom odijelu

Apollo 14 bio je osma u nizu misija s ljudskom posadom u tom slavnom programu američke nacionalne svemirske agencije NASA-e. Bila je to treća misija koja se i spustila na površinu Zemljina satelita kao što je bila i prva koja se spustila u prostor Mjesečeva gorja. I ta je misija gotovo napuštena kao i prethodna joj Apollo 13 zbog serije tehničkih neispravnosti, no ipak su astronauti Alan Shepard, Stuart Roosa i Edgar Mitchell uspjeli doći do Mjeseca i spustiti se na njegovu površinu. U petak se navršilo 50 godina od tog događaja.

Jedva vidio vlastite noge

Osim što je to samo po sebi uspjeh, uz činjenicu da su astronauti na Zemlju sa sobom donijeli i 42,80 kg Mjesečeva kamenja te obavili nekoliko znanstvenih eksperimenata, bio je tu i jedan manji neuspjeh jer Shepard i Mitchell nisu uspjeli doći do ruba kratera Cone kako je bilo planirano. No, Shepard je uspio u nečemu drugome. On je, naime, prvi i za sada jedini čovjek koji je na Mjesecu zaigrao – golf. Ne cijelu partiju, ali ipak je Shepard uspio udariti dvije loptice. Prvom je tek pogodio rub kratera. No, za drugu je američki astronaut tvrdio kako ju je uspio odbaciti tako da je odletjela miljama daleko. No sada znamo da je to ipak bilo klasično američko preuveličavanje. Jer, loptice su nađene, i to ni 40 metara od mjesta s kojih ih je Shepard udario koristeći se improviziranom palicom koju je bio prošvercao u letjelicu u čarapi.

Postoji jedna jedina snimka koja potvrđuje da je Shepard doista ispalio dvije loptice na Mjesecu. No, zato današnja tehnologija omogućuje da se cijela stvar razjasni. Andy Saunders, britanski stručnjak za video i fotografije, digitalno je poboljšao originalnu snimku te je uspio locirati drugu lopticu koju nitko nije vidio 50 godina. Time je odredio točno koliko je dugo putovala nakon Shepardova udarca. Saunders tvrdi kako je doista moguće da jedan ozbiljan udarač poput profesionalnog golfera Brysona DeChambeaua lansira lopticu kroz razrijeđeni zrak do udaljenosti od pet i pol kilometara, pri čemu bi ona iznad tla provela minutu i 22 sekunde. Međutim, Shepard nije bio ni blizu. Prvom je lopticom dosegao ni 22 metra, a drugom nešto više od 36,5 metara. Svakako za to ne treba kriviti Sheparda, koji je bio prvim Amerikancem u svemiru te petim čovjekom koji je hodao po Mjesecu. Golfer DeChambeau bi opisani rezultat postigao da dođe u priliku na Mjesecu ispaliti hitac bez ograničenja koja je imao Shepard – teško svemirsko odijelo na sebi te vizir kroz koji je jedva vidio i vlastite noge.

Ideju dobio ne “pripremama”

Tako je i sama činjenica da je uspio udariti dvije loptice na neobrađenoj i stjenovitoj površini Zemljina satelita samo po sebi pothvat.

– Izazivam bilo kojeg golfera da ode na svoje igralište i pokuša šesticom jednom rukom udariti lopticu samo s četvrtinu zamaha iz neobrađenog zaklona. I sad to zamislite potpuno odjeveni, s kacigom na glavi i debelim rukavicama na rukama. Prisjetite se da nema gravitacije koja će sama povući glavu palice prema tlu, morate je pritisnuti sami – rekao je Saunders, koji inače surađuje s američkom profesionalnom udrugom golfera USGA, kako bi se dostojno obilježio ovaj događaj. I sam je Shepard bio veliki zaljubljenik u golf. Ideju da lopticu ‘okine’ na Mjesecu dobio je upravo pripremajući se za misiju Apollo 14.

– Pomislio sam, kako sjajno mjesto da opalim lopticu za golf – rekao je. Loptice su ostale ne Mjesecu, palica se vratila na Zemlju te je danas u muzeju USGA Golf Museum and Library u New Jerseyu gdje je, jasno, jedan od popularnijih eksponata.

Ključne riječi

Komentara 30

GE
geler203
07:43 10.02.2021.

I nakon 59 godina i neponovljivih space shuttleova zaboravili kako su napravili tehniku i tehnologiju s kojom su bili na mjesecu.

LA
lajh1985
08:19 10.02.2021.

Nisu na mjesecu bili,a pricaju u danasnje vrijeme kako bi do marsa skoknuli

SM
Smola
07:02 10.02.2021.

A Van Allenov pojas radijacije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije