Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
New Banking Vision

Asseco SEE i Payten okupili vodeće stručnjake na temu digitalizacije financija

Fintechom dana proglašena hrvatska tvrtka Erato
Foto: PR
04.11.2018.
u 09:00

Vodeći stručnjaci iz bankarske i platne industrije prenijeli svoju viziju budućnosti i tehnoloških trendova u bankarstvu

S najvećom disrupcijom za bankarski sistem, otvaranjem financijskog tržišta za FinTeche, ne hvataju se u koštac samo bankari: na nedavnoj konferenciji New Banking Vision u Zagrebu, koju su organizirali Asseco SEE i Payten, regulativom PSD2 koja upravo uvodi nove igrače na tržište, digitalnom transformacijom i tehnološkim trendovima u financijama bavili su se, uz bankarske, stručnjaci iz platne i IT industrije iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Belgije i Izraela.

Asseco je pritom najavio i da se pridružuje programu podrške pri provedbi direktive NextGenPSD2 (NISP) čiji je cilj pružanje pomoći bankama, vezano uz provedbu i usklađivanje sa svim bitnim zahtjevima direktive PSD2.

Premda je jezik konferencije bio tehnološki zahtjevan, predstavljena su i rješenja preko kojih bi i krajnji korisnici mogli vidjeti kakve im novosti donosi “otvoreno bankarstvo”, a posljedica su primjene direktive o platnim uslugama kojom se tržište otvara nebankarskim institucijama omogućavajući im pristup podacima klijenata.

Slovenski FinTech Invoice exchange, koji se bavi “business-to-business” posuđivanjem (krediti između pravnih osoba), najavio je, između ostalog, da će kroz nekih pola godine ući i na naše tržište, nakon što je na matičnom od kraja 2015. preko njihove platforme napravljeno ukupno 3,25 milijuna eura prometa u 40 milijuna transakcija. Brojke nisu impresivne, ali svojevrsna burza na kojoj mali ulagači međusobno posuđuju i nije namijenjena velikim igračima. Svrha im je biti servis preko kojeg male tvrtke mogu ostvariti likvidnost kroz kratkoročno kreditiranje, a upravo im PSD2 omogućava brzu procjenu rizičnosti iz kreditne povijesti zabilježene u bankama.

– Dopuna smo bankama, tržišna niša u mikrotransakcijama, a ne konkurencija ni partneri – komentirao je Marko Rant, osnivač FinTecha Invoice exchange, predstavljajući poslovanje.

Na tom konkretnom primjeru i krajnji su korisnici mogli vidjeti što se krije iza frazeologije vezane uz digitalnu transformaciju.

U konkurenciji kompanija iz Hrvatske, Slovenije, Belgije i Izraela FinTechom dana proglašen je hrvatski startup Erato koji je predstavio aplikaciju glasovnog upravljanja na hrvatskom u kojoj klijent objašnjava problem govorom, a „pametni asistent“ odgovara mu tekstom. Osim novčanih transakcija, podržava i grupno financiranje, a transakcije su bez naknade.

Piotr Widacki, direktor i voditelj digitalne transformacije banke BNP Paribas iz Poljske, govorio je o najboljoj praksi planiranja, upravljanja i komuniciranja digitalne transformacije, ključnim ciljevima koje digitalizacija unutar banaka treba ostvariti te istaknuo ključne faktore za uspjeh banke u provođenju digitalne transformacije i područja rizika.

Predstavnik njemačke bankarske industrije Wijnand Machielse, direktor europskih tržišta za SRC Security Research & Consulting mbH i nekoliko internacionalnih i europskih inicijativa za standardizaciju plaćanja, istaknuo je ulogu direktive PSD2 i pozicije koje u odnosu na nju banke mogu zauzeti te prokomentirao stanje u Hrvatskoj vezano uz provedbu regulative.

Održane su i prezentacije o tome kako ostvariti što bolje korisničko iskustvo putem digitalnih kanala, modernizaciji poslovnica, primjeni “agile” pristupa u bankarstvu, sigurnosti i zaštiti od prijevara, e-commerce sigurnosti u oblaku, naprednim rješenjima za sigurnost bankomata te drukčijem pristupu mobilnom plaćanju.

Igor Gržalja, predsjednik uprave Asseca SEE Hrvatske, istaknuo je kako je cilj konferencije bio potaknuti sve sudionike na razmišljanje izvan sadašnjih granica o tehnologijama i rješenjima kako bi mogli unaprijediti svoje poslovanje i kreirati usluge bankarstva budućnosti.

– Posebno smo se osvrnuli i na provedbu PSD2 regulative te činjenicu da smo prvi dobavljač koji se pridružio Programu podrške pri provedbi direktive NextGenPSD2 (NISP) kako bismo još više mogli pomoći bankama vezano uz provedbu i usklađivanje sa svim bitnim zahtjevima PSD2 – komentirao je Gržalja.

Program podrške pri provedbi direktive NextGenPSD2 – NISP podupire provedbu, testiranje i certifikaciju okvira Berlin Group NextGenPSD2 Framework. Primarna svrha programa postizanje je promptne usklađenosti sa svim bitnim regulatornim i organizacijskim zahtjevima regulative i dodatnim zahtjevima Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA – The European Banking Authorityja).

Na kraju konferencije održan je i okrugli stol na temu „Kako vaša digitalna transformacija može biti ne samo uspješna nego i jedinstvena?“ na kojem su Liana Keserić, članica uprave Raiffeisenbank Austria d.d., Danijel Baruškin, izvršni direktor Sektora izravnog bankarstva HPB-a, Igor Strejček, direktor Sektora direktnih kanala Erste banke, te Zoran Kureljušić, izvršni direktor direktnih distribucijskih kanala PBZ-a uz moderatora, konzultanta Marka Žigmunda, razgovarali o procesima i učincima digitalizacije postojećih te razvoju novih usluga, utjecaju digitalizacije na komunikaciju i odnos s korisnicima. Komentirali su promjenu ponašanja korisnika te transformaciju koju trenutačno prolaze i bankomati.

– Kroz prezentacije, studije slučaja i okrugli stol čuli smo brojne primjere jedinstvene digitalne transformacije, budućnosti primjene naprednih tehnologija u području financijske industrije te promjenama koje su pred nama te smo svi zajedno dobili detaljniji uvid u viziju i trendove razvoja financijske industrije – zaključio je Ivan Bušić, član uprave tvrtke Payten Hrvatska.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Ključne riječi

Komentara 1

VJ
Vl jedi govna
09:41 04.11.2018.

Hrpa legalnih lopova i zelenaša

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije