Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVITETI

Najskuplji Apple Watch košta 17.000 dolara, predstavljen i najtanji MacBook

Apple
Foto: Reuters/PIXSELL
1/14
09.03.2015.
u 19:29

Prednarudžbe kreću 10. travnja, a prodaja u nekim zemljama 24. travnja

Čak 17.000 dolara stoji najskuplja verzija Appleova pametnog sata, čije je puštanje u prodaju najavljeno na posebnom događaju u San Franciscu. Watch je predstavljen još u rujnu prošle godine, kada i iPhone 6, a danas su otkrivene cijene i nekoliko novih detalja.

Tako je direktor Tim Cook rekao da će baterija trajati cijeli dan, što je doduše samo djelomično točno jer traje 18 sati. Konkurentskim uređajima Samsunga i LG-ja baterija daje cijeli dan.

Apple je osim Watcha predstavio i novi 12-inčni MacBook, najtanji i najlakši (900 grama) MacBook svih vremena koji je između ostalog zanimljiv i po tome što ima jedan ulaz za struju, USB i ostale kabele.

Tijek predstavljanja i ostale detalje možete pročitati ovdje:

19.27 sati - Aluminijski Apple Watch Sport stoji 349 dolara, veća verzija je 399 dolara, a dostupan je u srebrnoj i sivoj boji. Cijene za verziju od nehrđajućeg čelika kreću se od 549 do 1099 dolara, dok ekskluzivni Apple Watch Edition od 18-karatnog zlata košta od 10 do 17 tisuća dolara. Time su potvrđene glasine da će najskuplja verzija imati vrtoglavo visoku cijenu. Prednarudžbe kreću 10. travnja, a prodaja u nekim zemljama (Australija, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Hong Kong, Japan, Velika Britanija, SAD) 24. travnja.

19.22 sati - Skidanje aplikacija za Watch moguće je putem iPhonea, za što je potreban operativni sustav iOS 8.2 koji je dostupan od danas. Baterija bi trebala trajati 18 sati.

19.10 sati - U tijeku je predstavljanje raznih funkcija i aplikacija koje su developeri osmislili za Watch. Sat između ostalog omogućuje plaćanje jednostavnim prislanjanjem na uređaj u trgovini. Viši potpredsjednik za tehnologiju Kevin Lynch pokazao je kako se Watch može koristiti za glasovne pozive, Uber, Instagram, otključavanje hotelske sobe ili garaže...

18.54 sati - Cook prelazi na Watch.

- Apple Watch je najnapredniji sat ikad napravljen - rekao je Cook. Hvali se iznimnom preciznošću i različitim vizualnim izvedbama. Nova tehnologija Digital Touch omogućuje međusobno spajanje Watcheva.

18.53 sati - Početna cijena je 1299 dolara za verziju s procesorom od 1,1 GHz, 8 GB RAM-a i 256GB memorije. Isporuka počinje 10. travnja u nekim zemljama. MacBook Air i Pro i dalje ostaju u ponudi.

18.45 sati - MacBook ima samo jedan ulaz USB-C za struju, USB i druge kabele. Dolazi u srebrnoj, sivoj i zlatnoj boji. Schiller kaže da je riječ o energetski najefikasnijem notebooku na svijetu.

18.40 sati - Uređaj ima i potpuno novu tipkovnicu, znatno tanju i stabilniju. Schiller je istaknuo kako je Retina display od 12 inča rezolucije 2304x1440 piksela najtanji display ikad ugrađen u Mac, a troši i manje energije.

- To je doista najbolji display koji smo ikad ugradili u Mac - rekao je Schiller. Ovaj MacBook je također i prvi bez ventilatora, koji je uklonjen zbog veličine, što znači da uređaj ne proizvodi buku, istaknuo je Schiller. Matična ploča znatno je smanjena, a preostali prostor popunjen je dodatnim baterijama koje s jednim punjenjem omogućuju 9 sati bežičnog surfanja i 10 sati gledanja filmova na iTunesu.

18.32 sati - Željeli smo ponovno izmisliti notebook. I evo ga - rekao je Cook, nakon čega je uslijedio spot s novim računalom. Potom se Cook vratio natrag na pozornicu s novim MacBookom, jako tankim i dosta malim uređajem. Težak je samo 900 grama, a 24 posto je tanji u odnosu na prošli uređaj.

- To je najlakši i najtanji Mac koji smo ikad proizveli - rekao je Phil Schiller, viši potpredsjednik Applea.

18.30 sati - Cook prelazi na Mac. Hoćemo li danas doista vidjeti novi MacBook? Industrija notebooka lani je pala, a Mac je porastao više od 20 posto, rekao je Cook.

18.20 sati - Predstavljen je Research Kit, softverski framework napravljen za medicinska istraživanja koji "pretvara iPhone u snažan dijagnostički alat".

18.10 sati - Direktor Applea Tim Cook počeo je s Apple TV-om. Uređaj će imati novu, nižu cijenu, 69 umjesto 99 dolara. Najavljeno je i ekskluzivno partnerstvo s HBO-om - njihova nova usluga HBO Now bit će dostupna samo na Appleovom hardveru, i to po cijeni od 14,99 dolara na mjesec. Riječ je o samostalnoj usluzi koja omogućuje gledanje HBO-ovih sadržaja bez kabelske pretplate.

18.00 sati - U 18 sati po našem vremenu počeo je Appleov događaj na kojemu će, najvjerojatnije, biti predstavljen njihov pametni sat Watch. Priča se da bi Apple danas mogao predstaviti i neke druge novosti, kao što su novi MacBook, veći iPad i obnovljeni Apple TV.

Glavna je vijest, dakle Watch, no kako je riječ o uređaju koji je najavljen još u rujnu prošle godine, tada smo vidjeli i fotografije i čuli mnoge informacije, a danas očekujemo cijenu, datum puštanja u prodaju i još neke detalje oko specifikacija. Lani je rečeno da će početna cijena biti 349 dolara, gornja granica nije poznata, a neki nagađaju da bi mogla biti vrlo visoka za luksuznije izvedbe. Da će Watch danas biti lansiran daje naslutiti i moto događaja, "Spring Forward", no što se ostalih mogućih noviteta tiče glasine imaju mnogo manje temelja pa ćemo morati pričekati sam događaj kako bismo vidjeli što će Apple još predstaviti.

Apple je na svojoj stranici osigurao stream događaja, no samo za korisnike Appleovih uređaja.

>> Apple prvi put predstavio iPhone u dvije veličine i pametni sat

>> Cook: Appleov pametni sat zamijenit će ključeve automobila

Komentara 5

Avatar Honduras
Honduras
10:31 10.03.2015.

ovo je stvarno smiješno - najskuplji sat će koštati 17.000$. pa mogli su staviti na njega i koji dijamantić, pa bi koštao 17.000.000 $... ta cijena nema baš nikakve veze sa satom, nego samo sa ugrađenim zlatom. može netko napravi i strganu metlu sa ugrađenim dijamantom od 20 karata i prodavati ju za 10 milijuna $...

Avatar Herceg_Bosna
Herceg_Bosna
18:48 09.03.2015.

Mogli ste napisati da je promotivni članak. Radije bih uzivo izvještaj sa utakmice Lokomotive i Rijeke

US
USA
23:54 09.03.2015.

Kao covjek koji je od rane mladosti 80-ih, kupio valjda sve Applove proizvode, pa cak i Newtona kada je to stvarno bio revolucioarni gadget, apsolutno sam siguran da ovu glupost od Watcha necu sigurno staviti na ruku. Do sada susu sve stvari imale smisla, prvenstvenog funkcijskog, a ovo se pretvara u predcipiranje, gdje je prvenstvena namjena sata umjesto mjerenja vremena pocela biti mjerenje pulsa prilikom trcanja, javljanje na telefon i sve ono sto od covjeka pravi mentalnog invalida 24 sata dnevno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije