Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kršenje prava

Amerikanci hrvatskim tvrtkama mogu oduzeti .com domenu

kompjuter, tipkovnica
Reuters/PIXSELL
10.08.2011.
u 17:19

U Hrvatskoj domenu .com imaju MSAN Grupa, Podravka i Agrokor.

U Hrvatskoj dosad nije oduzeta ni jedna domena zbog povrede autorskih prava, potvrdio je za Poslovni dnevnik koordinator za domenu .hr u CARNetu Zoran Vlah. Naime, Amerikanci od sredine kolovoza mogu oduzeti hrvatskim tvrtkama domene .com, .net i .org ako posumnjaju na kršenje intelektualnih prava.

To se dogodilo nakon što je američki sud odbio tužbu španjolskog portala Rojadirecta, kojem je američko Ministarstvo domovinske sigurnosti zbog sumnji u piratstvo oduzelo domene .com i .org, a policija u SAD-u dobila je pravo oduzimati takve domene za slična djela i to bez obzira na to jesu li ti portali u vlasništvu američkih ili, primjerice, hrvatskih tvrtki.

U Hrvatskoj domenu .com imaju MSAN Grupa, Podravka i Agrokor. Sve te kompanije koriste ih za prezentaciju svoje službene ponude, odnosno na njima se nalazi samo legalan sadržaj.

Međutim, u svjetskim okvirima velik broj piratskih sajtova koristi domene .net, .com i .org zbog velike popularnosti. Portal Rojadirecta, u prijevodu crveni karton, prenosio je linkove na prijenose nogometnih utakmica među kojima je bilo i linkova na nelegalne prijenose. Zanimljivo je pri tome da se sam nelegalan sadržaj nije nalazio na tom portalu pa kritičari upozoravaju da je to opasan presedan gušenja slobode govora. Amerikanci su oduzeli domenu Rojadirecti u siječnju u sklopu globalne antipiratske kampanje.

Komentara 11

Avatar targus
targus
20:02 10.08.2011.

pa imam i ja .com domenu.....zašto nisam na popisu?

GR
građanin
08:35 11.08.2011.

treba večernjaku oduzeti .hr domenu zbog debilnog novinarstva.

Avatar NielsenKnockoutsVVS
NielsenKnockoutsVVS
17:53 10.08.2011.

Amerikanci ce najverovatnije hrvatskim tvrtkama da oduzmu .com domenu zbog povrede intelektualnih prava, dok spomenute tvrtke odgovaraju da nisu krive buduci da hrvatski zakoni i obicaji ne prepoznaju niti povredu instituta materijalnoga otudenja i krade a kamoli za intelektualnih prava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije