Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRLO LOŠE PROGNOZE

Ako ne obuzdamo zatopljenje Zemlje čekaju nas dramatične posljedice

suša
Ilustracija: Damir Spehar/PIXSELL
01.08.2017.
u 11:21

Povećanje napora da se smanji emisija ugljika ključno je za smanjenje budućeg zagrijavanja, rekao je Raftery u telefonskom razgovoru za Reuters.

Svjetske temperature vjerojatno će porasti za više od 2 stupnja Celzijeva još ovo stoljeće te premašiti gornju granicu zatopljenja predviđenu ciljevima globalnog klimatskog sporazuma, rekli su znanstvenici u ponedjeljak. 

Istraživanje objavljeno u časopisu Klimatske promjene pokazuje vjerojatnost od 90 posto da će temperature porasti tijekom ovog stoljeća za 2 do 4,9 stupnjeva Celzijeva.

Znanstvenici na washingtonskome sveučilištu ustvrdili su da postoji samo 5 posto izgleda da će zagrijavanje biti 2 stupnja Celzijeva ili manje od toga - što je jedan od ciljeva postavljenih klimatskim sporazumom 2015. o smanjenju emisije stakleničkih plinova kojima se zagrijava planet.

Neispunjenje toga cilja  imalo bi dramatične posljedice na životne uvjete - produljena razdoblja suša i povišenje razine mora, rekao je Adrian Raftery, vodeći autor studije i profesor na washingtonskom Sveučilištu.

U istraživanju su primijenjene statističke projekcije bazirane na ukupnom svjetskom stanovništvu, BDP po stanovniku i količini emitiranog ugljika za svaki dolar ekonomske aktivnosti.

"Naše analize pokazuju da je cilj od 2 stupnja najbolji mogući scenarij", rekao je Raftery. "To je moguće postići, ali jedino uz veliki neprekidni napor na svim poljima sljedećih 80 godina".

Prema UN-ovu programu za okoliš svjetske emisije stakleničkih plinova, uglavnom rezultat sagorijevanja fosilnih goriva, sada su oko 54 milijardi tona na godinu i trebali bi biti smanjeni na 42 milijarde do 2030. kako bi se ispunio cilj od ograničavanja porasta temperature do 2 stupnja Celzijeva. 

Povećanje napora da se smanji emisija ugljika ključno je za smanjenje budućeg zagrijavanja, rekao je Raftery u telefonskom razgovoru za Reuters.

"Zemlje moraju promijeniti ekonomske poticaje za proizvodnju ugljika - primjerice uvođenjem poreza na ugljik - i ohrabrivati inovacije koje bi poboljšale energetsku učinkovitost", rekao je.

"Trebali bismo više učiti od zemalja koje imaju razmjerno malu emisiju ugljika, kao što je to Francuska".  

Komentara 5

Avatar tituš
tituš
11:45 01.08.2017.

Velika LAŽ zbog koje bogate zemlje sa tehnologijom žele još više potlačiti siromašne i zadržati ih u tom stanju! Dvadeset godina slušamo istu priču, a klima je sve lošija! LAŽ, utemeljena na interesima! Da su htjeli i da žele bogati bi odavno to učinili, no onda ugrožavaju svoje ekonomije!

DU
Deleted user
12:17 01.08.2017.

A kaj mene briga... Ja bum već za 20 godina mrtav, a gdje je još kraj stoljeća... Tako odprilike neki rezoniraju. (Odprilike je po starom hrvatskom pravopisu - ovo za jezične dušobrižnike).

DU
Deleted user
12:00 01.08.2017.

Ako već govorimo o stakleničkim plinovima zašto se šuti o tome kao Amerika zagađuje okoliš kada vadi naftu iz škriljavca metodom frankinga. Kojim razbija stijene pa u zemlju pod pritiskom ulijeva tone kemikalija da vi izvukli malo nafte. Na tajj način uništavaju vode okoliš i doprinose zagađenju planete koje onda dovodi indirektno do zatopljenje zemlje. Ili po stručnjacima samo neke zemlje ne smiju zagađivati dok druge smiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije