Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IT konferencija ČIPS

'Ako imate dobar proizvod, svejedno je jeste li u Čakovcu, Zagrebu ili Londonu'

Ivica Beti
04.05.2017.
u 21:02

Poslovno okruženje za biznis jednostavnije je vani, ali kad se gledaju prilike za razvoj, onda je Hrvatska sasvim dobra - dodao je

Ono što je prije 50 godina bila osnovna pismenost, danas je osnovno znanje uporabe računalnih sustava u svakodnevnom životu. U Hrvatskoj situacija nije ništa bolja ili lošija nego u ostatku svijeta po potencijalima koje imamo - rekao je Saša Cvetojević, poduzetnik i investitor koji je moderirao konferenciju ČIPS (Čakovečka IT predavanja i susreti) održanu u Čakovcu.

Na otvorenju je bilo najviše srednjoškolaca i studenata kojima je poručio da je danas svejedno je li netko tko želi razvijati proizvod u Čakovcu, Zagrebu ili Londonu.

- Ono što je možda problem jest kad dođete na tržište i želite prodavati. Tu imamo određena ograničenja jer smo mala zemlja, no sva tehnologija, brzina interneta i većina resursa u digitalnom svijetu dostupna nam je bilo gdje ukoliko postoji dobra internetska veza - dodao je Cvetojević i istaknuo da državna uprava i obrazovanje ne prate svjetske trendove i zaostaju u informatizaciji. Pred mladima koji se žele baviti poduzetništvom puno je prepreka, smatra, počevši od registracije tvrtke koju Trgovački sud umjesto propagiranih sedam dana produljava na 30 dana samo zbog banalnosti poput imena tvrtke.

- Poslovno okruženje za biznis jednostavnije je vani, ali kad se gledaju prilike za razvoj, onda je Hrvatska sasvim dobra - dodao je. Tvrtke se često razvijaju u Hrvatskoj, no prodaju, marketing i pravne stvari pozicioniraju u New Yorku ili Londonu. Država će, tvrdi, uvijek zaostajati u praćenju tehnologija, barem sljedećih deset do 20 godina.

- Vidite o čemu se danas raspravlja u Saboru, a o čemu mi razgovaramo u Čakovcu. To su, na žalost, dva odvojena kolosijeka - zaključio je Cvetojević. Održana su predavanja o tome kako domaću pamet koristi lokalna samouprava, o primjeni IT tehnologija u turizmu, iskustvima u otvaranju IT tvrtki i drugim zanimljivim temama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije