Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IBM THINK

AI tehnologija više nije crna kutija

Damir Zec
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
31.10.2018.
u 10:15

AI tehnologija više nije crna kutijaOd 6. do 7. studenoga u Bledu u Sloveniji održat će se konferencija Think, a teme su Cloud, AI i blockchain na jugoistoku Europe

Umjetna inteligencija jedan je od onih zvučnih pojmova koji su posljednjih nekoliko godina u središtu tehnološkog razvoja. Iskoraci u razvoju neuronskih mreža na krilima sve moćnijih računalnih sustava donijeli su velike napretke u treniranju algoritama koristeći strojno učenje. To je, pak, omogućilo puno bolje iskorištavanje golemih količina nesređenih podataka.

Više od 2 milijarde ljudi na svijetu posjeduje pametni telefon i svi mi doprinosimo stvaranju sadržaja. Tako se gomilaju goleme količine podataka (big data), a poznato je da je čak 80 % podataka nestrukturirano, dakle nedovoljno iskorišteno. Upravo je umjetna inteligencija alat koji nam najbrže omogućava pronaći korisnu informaciju u čim kraćem vremenu.

Zato se danas umjetna inteligencija sve više spominje i u poslovnom svijetu. Poslovna analitika također sve više počinje koristiti AI algoritme kako bi se kompanijama donijele uštede i bolje iskorištavanje resursa i mogućnosti u doba kada je poslovna transformacija stalni proces. Zamislite tek ove podatke: svakoga dana na Facebooku se generira čak 10 terabajta podataka, a na Twitteru još i više – 12 terabajta, a svake minute na Facebooku se pošalje više od 30 milijuna poruka i pregleda gotovo tri milijuna videa. Svi pokazatelj sugeriraju da će se taj trend samo širiti, procjenjuje se da će količina digitalnih podataka u svijetu do 2020. godine narasti na 44 zetabajta ili 44 bilijuna gigabajta. Ili jednostavnije – više od 5300 GB podataka po svakom stanovniku planeta!

Inače, kako se često uz razvoj umjetne inteligencije znaju spominjati i pitanja o sigurnom upravljanju takvim tehnologijama, IBM je jedna od tvrtki koje su poduzele i konkretne poteze koji uklanjaju sve dileme s takvim projektima. Naime, u IBM-ovu Cloud platformu ugradili su kontrolne programe koji poslovnim partnerima omogućuju potpunu transparentnost u praćenju procesa umjetne inteligencije. To uključuje i automatsko otkrivanje eventualnih pogrešaka te objašnjavanje procesa AI odlučivanja. Na neki način su posve otvorili i razjasnili tu “AI crnu kutiju” 
– IBM je vodeći u industriji po osiguravanju povjerljivog i transparentnog razvoja novih tehnologija umjetne inteligencije. Vrijeme je da principe prenesemo u praksu. Dajemo novu kontrolu našim poslovnim partnerima koji koriste umjetnu inteligenciju – izjavila je Beth Smith, glavna direktorica za umjetnu inteligenciju Watson u IBM-u.

Iako se Hrvatska po ulaganjima u razvoj umjetne inteligencije ne može mjeriti s bogatijim zemljama, raduje najnovija studija IDC-a i IBM-a koja otkriva da i zemlje u Jadranskoj regiji, uključujući Hrvatsku ubrzano traže digitalnu transformaciju. U tome predvodi financijska i telekom industrija u kojoj već 50 posto kompanija iz tog istraživanja koristi AI rješenja, a čak 71 posto domaćih kompanija (što je tek 11 posto manje od svjetskog trenda) razmišlja o korištenju i ulaganju u AI tehnologiju u sljedećih 12 mjeseci.

Više informacija o ulaganjima u AI tehnologije u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe bit će otkriveno na IBM-ovoj regionalnoj konferenciji Think koja će se održati u Bledu u Sloveniji od 6. do 7. studenoga. Također će se razgovarati o tome kako kompanije iz različitih industrija s područja jugoistočne regije koriste nove tehnologije – cloud, blockchain, AI – kako bi unaprijedile svoje poslovanje, potaknule stvaranje inovacija i odgovorile na zahtjeve korisnika.

IBM poslao izazov svim programerima svijeta: Spasite svijet od prirodnih katastrofa

Damir Zec
1/14
Ključne riječi

Komentara 1

AI
airbender
11:11 31.10.2018.

Na Bledajooo!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije