Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIŠE ZABAVE, VIŠE MEMORIJE

Accio zum! Isprobali smo novi Samsungov Galaxy Note 10

Novi Samsung Note 10 mobiteli
Foto: Danijel Lijović
1/16
08.08.2019.
u 13:52

I Večernji list sudjelovao je na svjetskoj premijeri ovih pametnih telefona pa sam dobio priliku iz prve ruke isprobati nove S Pen trikove

Još otkako je Siri na iPhoneu odgovarala da je Galaxy Note 2 najbolji smartfon na svijetu, ova se Samsungova serija mobitela s velikim ekranom uvijek dočekivala s izrazitim zanimanjem. Samsung je u New Yorku lansirao svoj novi flagship Galaxy Note 10 i to prvi put u dvije varijante – Note 10 i Note 10+. Razlog tome jest što je prvi put osnovni Note model doživio smanjenje veličine zaslona pa sada umjesto lanjskih 6,4 dolazi sa 6,3 inča. No istodobno Samsung nije želio ostati bez aduta u pravoj phablet konkurenciji pa je izbacio i veći model – Note 10+ sa zaslonom od 6,8 inča.

Oba i dalje dizajnom izgledaju samsunški vrlo dotjerano, ali ugodnije mi je bilo isprobavati manji model koji je ujedno i uži od prijašnjih izdanja. Samsung nove zaslone zove dinamični AMOLED "Infinity-O" zbog još bolje iskorištene prednje površine mobitela. Sada je cijela prednja strana zaslon, a tek selfie kamera viri iz malog kruga pri vrhu zaslona (na S10 i S10+ prednja kamera/kamere su bile desno i više se isticale). Estetski su ovo i dalje prekrasni uređaji, jedino malo iznenađuje da je rezolucija na Note10 nešto manja nego na Note9 i sada iznosi 2280 x 1080 piksela, no i to ima smisla uz bateriju od 3500 mAh-a. Na većem modelu rezolucija je veća 3040 x 1440 piksela, a taj model prati i baterija jačeg kapaciteta (4.300 mAh).

Note10+ ne škrtari ni na radnoj memoriji pa donosi raskošnih 12 GB RAM-a, a postoje varijante s 256 i čak 512 GB prostora za pohranu podataka. No, ta je najveća varijanta i najskuplja, stoji čak 1299 eura, dok osnovni model Note 10 s 8 GB RAM-a i 256 ROM-a stoji 949 eura. Svi modeli na tržište izlaze od 23. kolovoza.

Na premijeri u New Yorku Samsung je stavio naglasak na raskošnu lepezu mogućnosti Noteove olovke S Pen i zapravo kroz nju demonstrirao novitete u svojoj kameri koju inače nije posebno naglašavao na lansiranju. Kamere sada dolaze u varijanti s tri stražnja objektiva na Note 10 i s četiri objektiva na Note 10+. Četvrti fotosenzor na većem modelu senzor je dubine DepthVision (VGA) koji su neki drugi Android modeli (Huawei, Honor, Oppo, LG) već uveli, a i Apple je najavio tu vrstu objektiva za svoj novi iPhone koji će biti lansiran u rujnu.

I Večernji list sudjelovao je na svjetskoj premijeri ovih pametnih telefona pa sam dobio priliku iz prve ruke isprobati nove S Pen trikove. Nakon Bluetooth povezivosti, Samsungova je olovka sada dobila i žiroskop te akcelerometar, a to je omogućilo i korištenje pokreta u zraku ili gesti sa širom listom mogućnosti što možete raditi. Ovo je najlakše usporediti s čarobnim štapićima iz svijeta Harryja Pottera. Već prije ste mogli, recimo, okinuti selfie pritiskom na gumb S Pen olovke, ali sada možete koristiti i pokrete da biste "svajpali" unutar opcija kamere, pokrenuli i zaustavili video pa čak i zumirati!

Ovo mi je bilo najzabavnije jer za zumiranje videa trebate napraviti kružni pokret u zraku u smjeru kazaljke sata i cijelo vrijeme držati pritisnutim gumb na olovci. Na isti način možete i odzumirati, samo u suprotnom smjeru. Nešto kao kada Doktor Strange radi one vatrene portale u Marvelovim filmovima ili kada Harry Potter i njegovi junaci mašu čarobnim štapićem i viču čaroliju za prizivanje objekata:"Accio!" Dakle, Accio zum!

Poboljšano je i prepoznavanje rukopisa. S Pen uvijek se koristio za cijeli niz varijanti unošenja bilješki, efekata i crteža, a sada pojačani čipset s odlikama umjetne inteligencije bolje razumije što vi to pišete pa može vaš S Pen rukopis pretvoriti u tekst. Ovo radi relativno dobro na engleskom jeziku, no bit će zanimljivo vidjeti na koliko je drugih jezika primjenjivo. U svakom slučaju jako bih se radovao hrvatskoj varijanti ove značajke.

Videosnimanje dobilo je nekoliko zanimljivih dodataka. Nakon popularnosti fotografija sa zamućenom okolinom, sada taj "bokeh" efekt možete dodati i na videu. Još inovativnije zvuči – pojačavanje zvuka dok zumirate, odnosno na neki način zumirate i zvuk, odnosno bolje možete čuti udaljenu scenu čak i ako se fizički ne približavate. Samsung je to izveo upotrijebivši više mikrofona pa se kod detekcije zuma aktivira i treći mikrofon na stražnjoj strani kućišta, a smanjuje snimanje zvuka u vašoj neposrednoj blizini. Ovo bi moglo biti izuzetno korisno, ali zahtijeva i detaljnije testiranje.

Foto: Danijel Lijović

A u ovo brzo doba trenutačnih objava na društvenim mrežama, Note 10 dolazi s poboljšanim alatima za montažu videa. Možete spajati više videa u jedan, odrezati pojedine dijelove pa i dodavati glazbenu podlogu i animacije. Pri tome vam može pomagati i S Pen za preciznije akcije u slijedu videa.

Samsung je povećao kapacitet baterije i tvrdi da se sada može potpuno napuniti za sat vremena što je veliki napredak u odnosu na prijašnje nove Samsungove flagship modele koji su obično za to trebali 90 minuta. Kamere nisu posebno isticane, možda i zato što su slične konfiguraciji koja je predstavljena u veljači na modelima Galaxy S10 i S10+ s ultraširokim poljem snimanja i dobrim zumom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije