Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAKOM

5G tehnologije su inovacijski potencijal i prilika za naše tvrtke

HAKOM 5G Dan
Foto: Goran Matošević/Tomich Productions
11.12.2018.
u 12:23

Što 5G tehnologija može ponuditi gospodarstvu, kako je iskoristiti i koje prilike dolaze

Kako će 5G tehnologija promijeniti naše živote? Kako 5G funkcionira u povezanim automobilima, što 5G znači za sigurnosne sustave i napredne tehnologije na 5G mreži, kako će izgledati primjena u industriji i poljoprivredi, te logistici i transportu, a što će značiti za stvaranje pametnih gradova, na sva ova pitanja iscrpne odgovore dali su govornici na jučerašnjoj konferencije pod nazivom Prvi hrvatski ‘5G Dan’, u organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti.

HAKOM je i jedan od ključnih kreatora uvođenja 5G-a u Hrvatskoj a u domeni raspodjele radio-frekvencijskog spektra, potrebnog za puni profil nove generacije mobilnih mreža, educirala je jučer mnoge o mogućnostima 5G mreža, što im je i bio cilj.

Ključni izazovi

– Uvođenje 5G tehnologije predstavlja iznimni inovacijski potencijal i priliku hrvatskim tvrtkama za razvoj 5G aplikacija i produkata koji mogu postati konkurentni izvozni proizvodi, a HAKOM će na vrijeme osigurati spektar za razvoj 5G mreža. HAKOM je u rujnu 2017. pokrenuo radnu skupinu zaduženu za identifikaciju glavnih izazova za uvođenje 5G u RH i izradu prijedloga RH Akcijskog plana sukladno planu i inicijativi EK koja ima za cilj ispuniti zahtjeve za uvođenje 5G tehnologije do kraja ovog desetljeća. Radna skupina je identificirala ključne izazove za uvođenje 5G tehnologije na dobrobit našeg društva i gospodarstva – istaknuo je Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a

Galerija - Vodič za kupovinu gadgeta: Što kupiti vašim omiljenim tehnoljupcima?

HAKOM 5G Dan
1/10

Damir Sabol, osnivač Iskona i PhotoMatha govorio je o nizu tehnoloških mogućnosti koje već su već sada u visokom stupnju upotrebe a uz 5G će biti još primjenjivije u svakodnevnom životu, od sigurnosti doma uz niz uređaja iz spektra IoT-a - interneta stvari, ili šopingiranja online, ili pak virtualnih TV voditelja. Svijet se mijenja, dolazi puno dobrog, ali i problemi sa sigurnošću, kazao je Sabol.

Vozila kao dnevni boravak

Tomislav Lugarić iz Rimac automobila pak, vrlo je jasno je poručio

– Možemo odmah prijeći i na 6G, mi ćemo u Rimcu biti spremni. Lugarić je ustvrdio kako automobili budućnosti zasigurno trebaju internetsku povezivost, što sigurniju, većih kapaciteta i manje latencije. Automobili postaju dnevni boravak, mjesto u kojem će sredstvo povezivanja i sredstvo za rad, a očekuje nas praćenje vozila, update vozila u svakom trenutku, preventivno održavanje.

Primjena naprednih tehnologija temelj je poslovne izvrsnosti, a 5G je katalizator te izvrsnosti, istaknuto je Matija Mandić, iz KING ICT-a, dok je Marin Trošelj, suosnivač STEMI-ja, naglasio kako mlade treba naučiti da ne budu samo konzumenti tehnologije već i stvaraoci. Gosti iz Splita i Zagreba pokazali su neke funkcionalnosti pametnih gradova, govorili su i predstavnici Huaweija te Nokie i Ericssona Nikole Tesle.   

>> Pogledajte FlexPai - mobitel sa savitljivim zaslonom

Komentara 2

ZN
znam
08:49 15.12.2018.

Stotine gradova u USA se spremaju tuziti FCC ako postave antene za 5G. Svi se brinu zbog utjecaja na zdravlje ljudi. Ljudi postaju svjesni negativnog utjecaja bezicne tehnologije: ona koja nas vec zraci i nove koja dolazi.

MI
midea
18:33 19.12.2018.

5 g je smrt za naše mozgove , CIA projekt za depopulaciju zemlje .... postaviti brdo antena i repetitora pa utjecati na ljudski mozak frekvencijama!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije