Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprezni proizvođači

5G smartfoni tek za dvije godine postaju mainstream

5G
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
22.08.2018.
u 10:50

Ne bi li 5G mreže bile korisne trebaju nam i gadgeti koji mogu na njima funkcionirati.Proizvođači smartfona još uvijek oprezno najavljuju 5G

Huawei, Samsung i LG, proizvođači mobitela prijavili su se za 5G utrku. Nakon što u većini razvijenog svijeta mobiteli i mreža funkcioniraju na 4G frekvencijama, slijedi novi napredak ili 5G. Najave i planovi govore da bi sljedeće godine 5G trebao komercijalno zaživjeti. 


Ipak, i ako bude dovoljno mobilnih mreža funkcionalnih za 5G, pitanje je koliko će biti spremnih pametnih telefona. Zasad, proizvođači tek najavljuju da će ih proizvesti.

Važno je biti prvi

U njihovu svijetu važno je biti prvi, najnapredniji, najbolji jer tako osvajaju tržište. Istina, Moto Z3 proglašen je prvim mobitelom već spremnim za 5G no valja reći da se radi o modularnom telefonu, i kako tvrde proizvođači čim budu spremne mreže, Motorola će izbaciti samo mogućnosti Upgradea.

Huawei je najavio kako će njihov sljedeći supermobitel imati 5G mogućnosti, a predstavit će ga u lipnju 2019. 


Iz Samsunga su poručili da sljedeći koji dolazi iz serije Galaxy - S10 još neće biti 5G spreman, već će za 5G pripremiti neki drugi model koji će svijetlo dana ugledati u ožujku 2019. Samsung je istina, u svojoj strategiji odredio 5G kao prioritet i jedno od polja u koje će snažno investirati.

LG je nedavno objavio da će u suradnji sa Sprintom, teleoperatorom pripremiti pametni telefon za tržište Sjedinjenih Država. Naime, prvi 5G mobiteli vjerojatno će biti lokaliziranog dosega i u međuovisnosti s operatorima budući da standardi za 5G mrežu nisu jedinstveni u svijetu, niti će mreže biti u toj mjeri spremne.

Tako, špekuliraju mediji, Samsung će prve mobiteli osposobiti za južnokorejsko tržište, dok bi Huawei vjerojatno to mogao odraditi u prvom naletu tek za kinesko tržište. Motorola pak, u partnerstvu je s Verizonom u SAD-u te će nuditi svoj proizvod za njihova područja pokrivena 5G mrežom.

HT i Vipnet testiraju mreže

Kako procjenjuju u DigiTimes Researchu, sljedeće godine bit će isporučeno tek milijun komada mobitela s 5G mogućnostima, dok će tek za dvije godine krenuti masovnija proizvodnja i isporuka. U 2022. godini će 5G mobiteli činiti 18 posto isporuka svih mobitela.


Unatoč procijenjenoj sporosti usvajanja 5G-a, valja napomenuti da 5G mreže nisu tek nasljednik 4G-a, već popriličan tehnološki skok koji će donijeti turbobrzine interneta, veće kapacitete i gotovo nepostojećeg kašnjenja odaziva. Samim tim omogućit će razvoj tehnologija i usluga, posebice onih koji se tiču pametnih gradova i interneta stvari.

Budući da 5G donosi tehnološki razvoj utrka je obuzela sve u lancu. Azija, Sjeverna Amerika i Europa tri su kontinenta koja se natječu. Kako je nedavno izvijestio Deloitte, Kina je preuzela vodstvo od SAD-a, dok Europa nažalost kaska. U Hrvatskoj je na redu dijeljenje koncesija sljedeće godine, dok HT i Vipnet već testiraju mreže i funkcionalnosti.

Robusni mobiteli kao donacija Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja i ZOO-u

5G
1/13

Komentara 5

Avatar messerschmidt
messerschmidt
14:00 22.08.2018.

Ja tu vidim samo sise.

DU
Deleted user
20:53 22.08.2018.

Osobno bih volio da se napravi tablet oko A4 formata a da ima svojstva mobitela, sa bar 10 000 Ah baterijom i širokokutnom kamerom?! Pa onda nosiš jednu stvar u nekoj torbici, imaš uvijek internet online, možeš printati Bluetoothom, možeš skenirati dokumente i slati maliove, možeš imati bankarstvo? Ovako sve je to manje-više minijaturno na mobitelima, a kompjuter mora imati osnovni zahtjev, da se dobro sve vidi i da se komotno tipka!? Jasno, uvijek mogućnost pristupa internetu!? Bez broja telefona, nemade "data conection", mada ima već Tableta sa telefonskim brojem, no samo zbog pristupa internetu a ne i zvanju nekoga!? A mnogo znači imati sve mogućnosti na "jednom uređaju"!

ZN
znam
14:21 24.08.2018.

In 2017, an international consortium of scientists called upon a moratorium on the rollout of 5G for telecommunications "until potential hazards for human health and the environment have been fully investigated by scientists independent from industry."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije