Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRZINA JE VRLINA

3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga

A1
Foto: A1 Hrvatska
1/6
15.11.2019.
u 15:31

5G tehnologija mogla bi izazvati malu revoluciju u budućnosti zabavnih video igara

5G polako postaje naša stvarnost te je pitanje dana kada ćemo početi uživati u svim blagodatima ove tehnologije. I dok je većini prva asocijacija na 5G nabava novih mobitela i ultra brzo surfanje, 5G će, među ostalima, značiti puno za gamere i cijelu gaming zajednicu.

Pri tome ne mislimo samo na brži download igara ili on line multiplayer iskustvo, govorimo o tzv „game changing“ iskustvima koji će omogućiti stvari o kojima smo do nedavno samo čitali (i malo maštali).

Nakon godina obećavanja i unaprjeđenja 4G tehnologije, danas već možemo vidjeti što će 5G donijeti i kako počinje utjecati na next-gen Internet tehnologiju. Osim već spomenutog bržeg downloada (brzine od 1 Gbps) , 5G će pružati ultra stabilnu vezu zahvaljujući nižoj latenciji od čak 1ms ili manje. Upravo taj spoj tehnologije će promijeniti način na koji će developeri razvijati igre, a mi gameri ih igrati, a evo i kako:

Cloud gaming

Neka vrsta cloud gaminga je sigurno budućnost igranja, pokretanje igara s udaljenih servera i streamanje direktno na korisnički uređaj nas čeka vrlo brzo, a s najavom Googleovog projekta Stadia, ta promjena će se desiti i prije nego što mi mislimo. Streamanje tolike količine podataka do sada nije bila moguća te će bežično povezivanje postati jednako brzo i efikasno kao i žičano povezivanje.

Lista potvrđenih igara za Stadiu raste iz dana u dan, a popularni naslovi poput Baldur's Gate III, Cyberpunk 2077 ili NBA 2K20 će privući milijune igrača kojima će 5G postati jedna od potreba za gaming.

Foto: A1 Hrvatska

Virtualna realnost

Kašnjenje i zastajkivanje su bili najveći problemi ranih pokušaja VR gaminga. I dok je iskustvo na prvu bilo zaista očaravajuće, bilo kakvi ozbiljniji pokušaji interakcije s virtualnim predmetima, pogotovo u mobile gamingu, su se pokazali jednostavno previše „bugoviti“. I dok VR svakim danom postaje sve bolji i bolji zbog hardware-skih mogućnosti i novih tehnologija, niža latencija koju omogućuje 5G bi trebala pružiti još bolje VR gaming iskustvo.

5G će napraviti boom na mobilnoj platformi, pogotovo kada developeri igara prihvate činjenicu da sve više gamera koristi 5G i krenu razvijati stvari koje su do nedavno bile nemoguće. Trenutačno ne možemo ni zamisliti što nas čeka za par godina, ali VR će sigurno biti dio gaming svakodnevice.

Mobile gaming

Gaming tržište je odavno prestalo biti fenomen i postaje globalna industrija koja prihodima i budgetima konkurira filmskoj i glazbenoj industriji. Do kraja ove godine procjene najavljuju da će gaming tržište biti vrijedno preko 150 milijardi dolara, a udio mobile igara će biti oko 45%. Ovaj ogroman rast mobile gaminga će se nastaviti i u sljedećim godinama i sve više velikih igrača će htjeti dio kolača koje nudi mobile gaming tržište. Mobile gaming čini trećinu svih downloadanih aplikacija i pretpostavka je da trenutačno više od 2 milijarde ljudi na svijetu igra mobilne igre na svojim pametnim telefonima, a po provedenom vremenu, igre zaostaju samo za aplikacijama društvenih mreža.

Foto: A1 Hrvatska

5G konekcija će riješiti dva najveća problema mobile gaminga, pucanja veze i ispadanja iz igre te loše konekcije koja nam uopće ne dozvoljava da se uključimo u igru. Kako će 5G tržište rasti, tako će rasti i podrška za mobile online igre jer će praktički biti svejedno igrate li doma ili bilo gdje vani. Multiplayer je do sada bio velika boljka mobile igara, čak i s 4G mrežom, ali nove brzine i sigurna povezanost će donijeti velike promjene, a za okorjele gamere možda čak i zamijeniti broadband vezu.

A kada ćemo u Hrvatskoj moći uživati u 5G gamingu?

Na ovogodišnjem REBOOT INFOGAMER 2019 POWERED BY A1, glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska, Tomislav Makar, predstavio je veliku novost na ovogodišnjim finalima – testnu 5G mrežu koju će svi posjetitelji moći isprobati na Huawei mobilnom uređaju te u virtualnoj stvarnosti na Vive VR uređaju. „Već sada nudimo infrastrukturu za vrhunsko iskustvo gaminga na najboljoj mobilnoj i fiksnoj mreži u Hrvatskoj prema neovisnom, međunarodnom P3 mjerenju. A1 Hrvatska 5G Arenom na InfoGameru pokazuje spremnost za novo tehnološko doba koje donosi revoluciju u gaming. Nove generacije mobilnih mreža donose značajno poboljšanu latenciju i brzinu broadbanda te time otvaraju nove mogućnosti online igranja, a zahvaljujući gaming streaming servisima vrhunska zabava bit će nam dostupna na svim uređajima i u pokretu,“ objasnio je Makar, a zatim s relevantnim sugovornicima iz industrije vodio raspravu o revoluciji u gamingu koju donosi mreža nove generacije. Svi oni složni su u jednom - 5G mreža će iz temelja promijeniti industriju zabave i omogućiti vrhunsko gaming iskustvo dostupno posvuda.

Foto: A1 Hrvatska

Kao najavu finala A1 Adria Lige u mobilnim igrama, direktor za tehniku A1 Hrvatska Tomislav Makar i gamer PvtMole odnosno Neno Hadžihajdić po prvi puta u regiji zaigrali su na A1 5G mreži i uređaju Huawei Mate 20X 5G mobilnu igru - popularan Clash Royale.

Ljubitelji gaminga i esporta, na dosad najatraktivnijem InfoGameru, u A1 5G Gaming Areni, uživat će u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu i jednoj od najpopularnijih igara, kako u pravom, tako u virtualnom svijetu – nogometu, dok su petak i vikend rezervirani za završnicu natjecanja A1 Adria League powered by ESL.

Sadržaj omogućio A1

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije