Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stojan de Prato
Autor
Stojan de Prato

Swoboda ili Orban? SAD!

swoboda
Željko Hladika/Pixsell
15.02.2011. u 12:00

Vijest tjedna, a i mjeseca, najava je da Washington neće dopustiti otezanje s hrvatskim ulaskom u EU.

Premijerka Kosor imat će danas u Strasbourgu, dan prije no što će Europski parlament raspravljati o prijedlogu Rezolucije o napretku Hrvatske, lak posao, gotovo protokolaran. Ni EP-ova predsjednika Buzeka, člana njezine Europske pučke stranke (EPP), ni čelnike frakcija s kojima će se sastati neće morati uvjeravati da podupru članstvo naše zemlje: sve su frakcije, osim britanskih euroskeptika, složne da je Hrvatskoj mjesto u Europskoj uniji.

Pokazalo se to i pri nedavnoj glasovanja u EP-ovu Odboru za vanjske poslove o nacrtu Rezolucije, što ga je sastavio EP-ov izvjestitelj austrijski socijalist Swoboda. Protiv nacrta, u kojemu se “pozdravlja namjera mađarskoga Predsjedništva EU da dovrši pregovore u prvoj polovici 2011. ako svi kriteriji i mjerila budu ispunjeni”, bila su samo dva odbornika. EP-ova rezolucija pokazuje raspoloženje jedinih izravno izabranih predstavnika europskih građana, ali nije obvezujuća jer EP u čitavome pristupnome postupku ima samo jednu zadaću: odobriti Pristupni ugovor, kako bi parlamenti država članica njegovu ratifikaciju stavili na dnevni red. Unatoč tome, u hrvatskoj se javnosti stvara dojam kao da Swoboda odlučuje o našemu pristupu u EU.

Tome je nasjeo čak i drugi najnakladniji hrvatski dnevnik: u članku koji je 10. veljače objavio na svojemu portalu – doduše ne iz pera svojega bruxelleskoga dopisnika nego nepotpisana redakcijskoga mudrijaša – napisao je da je “upravo Swoboda ključna osoba za hrvatsko potpisivanje Pristupnoga ugovora s EU”!?

Swoboda, iskusan političar, zna da će mu karijera biti to uspješnija što se više njegov lik i riječi budu pojavljivali u glasilima. Pa će tako spomenuti 2014. godinu kao mogući rok za ulazak Hrvatske u EU, znajući da će time, s obzirom na to da je jedini koji spominje tako daleki rok – jer ratifikacija obično traje godinu dana, a samo se Rumunjskoj oduljila preko godine i pol – sigurno dobiti medijski prostor. Naravno da će tu izjavu potom relativizirati i svesti u stvaran okvir, ali cilj je postigao.

Ili će napasti mađarskoga premijera Orbana, pripadnika suparničkoga EPP-a tvrdeći da Hrvatskoj prerano šalje naznake da su pristupni pregovori gotovi. Swoboda je u pravu kada kaže da se hrvatske vlasti ne smije uspavati na lovorikama jer tek trebaju zapeti da se lipanjski rok za završetak pregovora dostigne. No, Orban nije rekao da će pregovori završiti u travnju, nego da bi u travnju Hrvatska trebala dobiti datum za njihov završetak. I nije Orban u krivu jer europski je povjerenik za proširenje Füle najavio da će, ako Europska komisija u svojemu izvještaju 11. ožujka potvrdi da je Hrvatska ispunila mjerila za zatvaranje ključnoga poglavlja Pravosuđa i temeljnih prava, u istome izvještaju predložiti datume i potpisivanja Pristupnoga ugovora, i ulaska Hrvatske u EU. Pa bi ih u travnju Vijeće EU moglo potvrditi. Na stranu sad to što su i neka hrvatska glasila, a možda i sama premijerka, Orbanove riječi protumačili jednako kao Swoboda.

No, nisu samo novinari ponekada u neznanju: jedan se analitičar s profesorskom i doktorskom titulom usudio javno obrecnuti na Orbana da se gura gdje mu nije mjesto jer da proširenje EU od Lisabonskoga ugovora nije više u rukama zemlje predsjedateljice, nego predsjednika Europskoga vijeća Van Rompuya. Pogrešno, jer proširenjem se i dalje bavi Vijeće EU za opće poslove, kojemu predsjeda ministar vanjskih poslova zemlje predsjedateljice. Europsko vijeće morat će, doduše, kao i po prethodnome Ugovoru iz Nice, na kraju potvrditi da je pregovarački posao završen.

Nasuprot Swobodi, vijest tjedna, a i mjeseca, bruxelleska je najava visokoga dužnosnika State Departmenta Countrymanna da Washington neće dopustiti otezanje s hrvatskim ulaskom u EU.

Ključne riječi

Komentara 24

Avatar atrpimir
atrpimir
10:58 16.02.2011.

Tko nas ne bi volio, brod bez kormila i cilja ! :))

DU
Deleted user
12:54 15.02.2011.

Swoboda nije baš \"šmekao\" Hrvatsku još od burnih ranih 90-ih i rata na prostoru exSFRJ, a o tome znaju više austrijski Hrvati i Hrvatice - odnosno tko je drukao za nas, a tko je djelovao baš u suprotnom smjeru. Pa je onda logičan bio izbor Swobode koji će kočiti Hrvatsku i zvocati joj jer mu je to i po osobnoj, a ne samo pol. liniji, zar ne? No, pustimo taj osobni animozitet Swobode prema Hrvatskoj načas postrani i konstatirajmo da je interes krupnog kapitala da se RH naposljetku nađe unutar EU. Zašto? Ne, nemamo krupnog kapitala iz sfere auto-industrije da bi express skončali u EU kao što je svojedobno uspjelo Slovačkoj (za nepunih 18 mjeseci i o to onako demokr. razbucanoj u postmećiar epohi). U slučaju EH, krupni trg. bankarski, telekomunikacijski i trg. poduzetnici iz EU traže Hrvatsku kao odskočnu dasku za širenje u smjeru prema Tirani i Skopju odnosno Hrvatska im je idealna logistička baza za iskorak u tom smjeru. Poslovanje bi onda bilo još jednostavnije, još manje barijera zbog srodnosti jezika (servisi, call centri itd.) i što više reći nego da njih više zanima zuj viljuškara i ritam šlepera nego Hrvatska per se. Zato ćemo ući u EU! Jer su to nečiji interesi... A kada? Vjerojatno će nam Janša skuhati još gadnu kašu na ratifikaciji u Ljubljani i pretpostavljam da će taj trenutak otegnuti još godinu-dvije ulazak!

Avatar Petrica Kerempuh
Petrica Kerempuh
20:51 15.02.2011.

I ja sam protiv ulaska u EU !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?