Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Svjetska čuda u podmorskom muzeju

24.02.2009.
u 17:18

Nakon što je egipatska vlada odobrila realizaciju projekta, u skoroj bi budućnosti milijuni posjetitelja mogli razgledati ostatke jedne od najstarijih svjetskih civilizacija.

Impozantna građevina
Početkom 2010. godine trebala bi naime krenuti izgradnja spektakularnog podmorskog muzeja u Aleksandriji, na području gdje su se nalazili velebna palača kraljice Kleopatre, koja je drevnim Egiptom vladala u 1. st. pr. n. e., kao i mitski aleksandrijski svjetionik Faros, jedno od sedam svjetskih čuda staroga svijeta.

Poput mnogih impozantnih građevina antičke kulture, i spomenute građevine doživjele su tužnu sudbinu – uništene su u razornim potresima. Kleopatrina palača nestala je u 5. st., dok se Aleksandrijski svjetionik održao još devet stoljeća. Njihovi su ostaci završili na morskome dnu i do danas su nedostupni turistima. Upravo zahvaljujući sustavu podmorskih tunela i konstrukcijama izrađenim prema najmodernijim dostignućima svjetske tehnologije znatiželjnici će ubuduće moći uživati u pogledu na neprocjenjive ostatke drevne civilizacije. Iznimno zahtjevan projekt izgradnje podmorskog muzeja još je ranije povjeren Jacquesu Rougerieu, francuskom arhitektu svjetskoga glasa.

Financijski problemi
Prema njegovu projektu podmorski bi se muzej, čija bi izgradnja trajala dvije i pol godine, prostirao na 22.000 četvornih metara, a godišnje bi mogao primiti oko tri milijuna posjetitelja. No unatoč do u detalje isplaniranom projektu, uoči početka njegove realizacije pojavili su se problemi počev od onoga s financiranjem, što ne čudi s obzirom na vrijeme krize. Premda je egipatska vlada spremna uložiti 140 milijuna dolara, ona traži da se u sufinanciranje projekta uključe i privatne tvrtke. Postoje, također, i tehnički i logistički problemi, a projektante najviše brine hoće li podmorska konstrukcija biti dovoljno jaka da odoli morskim strujama.

– Ideja je odlična – potvrdio je za britanski “Guardian” Ashraf Sabri, egipatski stručnjak za podmorsku arheologiju. Dodao je da ipak treba provesti dodatna istraživanja kojima će se utvrditi što je moguće a što nije izgraditi na morskom dnu. Aleksandrija, koju godišnje posjeti 12 milijuna turista, izgubila je primat i u samom Egiptu, gdje su ispred nje posjećeniji Kairo i Luxor. Gradnja podmorskog muzeja, vjeruju mnogi, mogla bi Aleksandriji vratiti “staru slavu”.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?