Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Svijet nema granica

padobran.jpg
import
17.08.2008.
u 14:35


Moto «Putovati znači živjeti» za vas je mnogo više od obične konstatacije? Često razmišljate o svemu lijepome i čudesnome, ponekad dalekome, a ponekad toliko nadohvat ruke da vas od pomisli kako još uvijek do tamo niste stigli hvata tjeskoba! Zbrojite sve svoje dane godišnjeg odmora i slobodne vikende te isplanirajte dugoročni plan koji će vas odvesti na neka od najfenomenalnijih svjetskih odredišta!

Jedno po jedno i možda ćete i vi jednoga dana moći reći «osvojio sam svijet!» Neke stvari jednostavno morate učiniti, neka mjesta nipošto propustiti, neke ćete vjerojatno poželjeti ponoviti, no bez obzira na sve, ne zaboravite kako vrijeme prebrzo prolazi i kako lijepa sjećanja uvijek imaju neprocjenjivu vrijednost!

Bez obzira na interese i vaše poimanje putovanja, avanture ili odmora, postoje mjesta za koja se kaže kako bi ih barem jednom u životu trebalo vidjeti uživo. Stvarnost, ponajviše obilježena kratkoćom životnog vijeka, ali i financijske nemogućnosti često stoje na putu istraživanju svega čudesnoga s popisa želja, no kao i kod svega u životu, bitno je odrediti prioritete i hrabro krenuti naprijed!

SEDAM VELIČANSTVENIH

Rim - Rimski amfiteatar Kolosej
«Svi putevi vode u Rim» pa je tako ovo carstvo kulturne baštine neizostavno na bilo kojoj listi vječnih odredišta. Sa svog popisa nikako ne izostavite jedno od 7 svjetskih čuda – Rimski amfiteatar Kolosej, simbol starorimskog duha, najveći amfiteatar ikad izgrađen u Rimu. Ime je dobio od kolosalnog (40 m visokog) kipa cara Nerona.


Taj kip je kasnije zamijenjen kipom boga sunca, koji je nestao u srednjem vijeku. Rimski amfiteatar je četverokatna, eliptična građevina sa sjedištima koja se koso spuštaju prema borilištu, areni. Promjer duljine građevine iznosi 188 m, a poprečni promjer 156 m. Zdanje u kojem je bilo 50 000 mjesta još i danas predstavlja najveće kazalište svijeta.

Gradnja amfiteatra je započeta 72. god. po. K. za vrijeme cara Vespazijana, a dovršena 80. god. po. K. za vrijeme vladavine njegova sina Domicijana. Pri svečanosti otvaranja, koja je trajala 100 dana, gladijatori su usmrtili 5000 divljih životinja. Posljednje gladijatorske igre u samom gradu Rimu održane su 1. siječnja 404. godine. Od 438. god. po. K. u amfiteatru se počinju održavati samo lovovi na divlje zvijeri koji su bivali sve siromašniji, a posljedni je održan 523. god. po. K. za Teodorikove vladavine.
 
Jordan – Petra
Jedno od najspektakularnijih odredišta Bliskog Istoka svoju popularnost donekle zahvaljuje i filmskom hitu Indiana Jones. Kad je Harrison Ford pronašao Sveti Gral unutar Riznice, oživio je davni mit koji se već dugo vrtio oko ružičastog grada. «Grad stijena» isklesan je još šest stotina godina prije Krista, a osnovalo ga je arapsko nomadsko pleme Nabatejci.


Kasnije je dospijela u ruke rimskih osvajača Križara, a sve do 19. st. ostaje nepoznata europskim istraživačima. 1812. godine ponovno ju je razotkrio švicarski istraživač J. L. Burckhardt prateći tragove lokalnih beduina.

»Crveni grad» Petra je smještena u današnjem Jordanu, oko 4 sata južno od grada Amana i 2 sata sjeverno od Aqabe, na rubu Arapske pustinje te ju krasi epitet jednog od 7 svjetskih čuda.

Najimpozantniji prizor u gradu je fasada Al Knazneha (Riznica), koja je uprizorena u mnoštvu holivudskih filmova. Isklesana je u ružičastom pješčanom kamenu, visoka  40, a široka 30 metara. Osim Al Knazneha, najznačajnije su odrednice u gradu Kraljevske grobnice, Ulica kolonada, Hramovi Dushara i Al-Uzza te Žrtvenik.

Kina – Kineski zid
Dug  2450 km, visok 16 m, u podnožju širok 8 m, a na vrhu 5 m sa svojim proporcijama predstavlja najogromniju građevinu na svijetu i mjesto koje odiše posebnom energijom! U izgradnji je sudjelovalo oko 300 000 vojnika, ali s obzirom da je izgradnja tekla presporo, car Ši-huang-ti je otvorio zatvore i pustio zatvorenike da rade. No, ni to nije bilo dovoljno te je zaposlio i veliki dio stanovnika. Govori se da je kineski zid izgrađen na leševima, jer su mnogi tu umrli od gladi i iscrpljenosti.


Mnoge su ga dinastije koristile u svrhu obrane, a dolaskom dinastije Ming na vlast zid je obnovljen te finalni izgled proizlazi iz 17. stoljeća. Kineski zid se zapravo sastoji od dva zida - vanjskog i unutrašnjeg, pri čijoj se gradnji uglavnom koristio kamen, a vezivni materijal rađen je od vapna i ljepljive riže s ispunom od drugih materijala kao što su zemlja, pijesak, glina kao i razni otpad.

I iako će se možda jednom panoramski razgledavati iz svemira, na svom putu prema Dalekom Istoku ne propustite veličanstvenu šetnju ovim čudom novoga doba!
 
Indija – Taj Mahal
Kao spomenik vječnoj ljubavi, Taj Mahal je izgrađen kao počivalište Mumtaz Mahal, voljene supruge mogulskoga cara Shaha Jahana, koji je vladao Indijom od 1628. do 1658. godine. Njegova je žena umrla za vrijeme poroda njihovog 14. djeteta. Shahova je tuga za pokojnom suprugom bila tolika da se zavjetovao da će za nju stvoriti najljepšu grobnicu na svijetu.


Mnogi ga i danas opisuju kao jedno od najromantičnijih mjesta na svijetu. Nalazi se u gradu Agri, na južnoj obali rijeke Yamuna,  200 kilometara od New Delhija.Mauzelej se gradio punih 22 godine, a na njemu je radilo preko 20.000 radnika i 1000 slonova.

Najsavršeniji dragulj muslimanske umjetnosti u Indiji, koji arhitektonski predstavlja i jednu od najljepših građevina svijeta, osebujnu svojom simetrijom i glamurom. Pogled na bilo koju fotografiju reći će mnogo, no nikada ni približno kao živ pogled na njegovo čudesno veličanstvo!

Meksiko – Chichen Itza
Piramida na meksičkom poluotoku Yucatan najvažniji je hram i građevina stare civilizacije Maja. Nalazi se u gradu ruševini Chichen Itza, koji je bio središe političkog i gospodarskog života Maja.
Ukrašena stubištima sa sve četiri strane te kvadratnom terasom na vrhu, piramida je visoka 30 m i obuhvaća 365 stuba što upućuje na broj dana u godini.


Uz hram koristila se vjerojatno i kao kalendar te simbol poniznosti i znanja. Unutar piramide nalazi se još jedna piramida te kameno jaguarovo prijestolje kralja Kukulcana. Doživite dvostruko zadovoljstvo i posjetite ovo fenomenalno čudo za vrijeme proljetnog ili jesenskog ekvinocija (21. ožujak ili 21. rujan) i budite svjedok čudesnoj igri svjetlosti i sjena koja stvara plutajuću zmiju predstavljajući božanstvo Kulkulcán. Punih 34 minute sjena se spušta niz 365 stepenica do divovske glave na pročelju piramide, sve dok se ne stopi sa zemljom.

Brazil –  Krist Otkupitelj
Kristov kip visine 38 m i težine oko 700 tona na brdu Corcovado u sklopu nacionalnog parka Tijuca Forest  pruža najljepši pogled na grad Rio de Janeiro. Projektirao ga je brazilac Heitor da Silva Costa, a izgradio francuski kipar Paul Landowski. Za njegovu izgradnju je bilo potrebno 5 godina te je svečano prikazan 12. listopada 1931. g., otkada je postao simbolom grada i topline njegovih stanovnika, koji, kao što i sam kip prikazuje, sve posjetioce dočekuju raširenih ruku!


Crkva u Brazilu ga je proglasila svetištem i hodočasničkim mjestom te kip godišnje posjeti oko 1,8 milijuna ljudi.

Zanimljivo je da je za taj kip Katolička Crkva 1921. godine raspisala natječaj u povodu stote godišnjice neovisnosti Brazila, na kojem je pobijedio Heitor da Silva Costa. Kažu da je tom projektu pristupio kao ateist, a nakon deset godina rada na kipu postao je katolik.

Peru - Machu Picchu
«Grad u oblacima» je sagrađen u 15. stoljeću na visini od 2360 m, na vrhu brda Machu Picchu u Andama. Usred amazonske prašume dao ga je sagraditi vladar Inka Pachacutec, koji je uveo kult bogu sunca. Narod Inka grad je napustio pojavom boginja i nakon što su Španjolci osvojili carstvo Inka, no, zbog njegovog skrivenog položaja nisu ga uspjeli uništiti.


Nakon 300 godina zaborava grad je 1911 g. ponovno otkrio američki istraživač Hiram Bingham uz pomoć 10-godišnjeg lokalnog dječaka. Machu Picchu se sastojao od 216 kamenih građevina, povezanih sa stubištem, od kojega je i danas sačuvano preko 3.000 stuba. Oduvijek je predstavljao simbol zajedništva i predanosti.



ZAKLJUČAK ZA PERFEKCIONISTE

Otputujte bilo gdje na mjesec dana i «stopite» se s lokalnim stanovništvom te na najljepši način otkrijte sve čari zemlje o kojoj već dugo sanjate.

Posjetite sve prijestolnice Europe i spojite sve kulturološke kockice starog kontinenta u jedan mozaik!

Zakoračite na svaki od sedam kontinenata. I iako mislite kako je Antarktika nemoguća misija, jednom kada se ohrabrite vratit ćete se doma s pravom titulom svjetskog putnika!
 
Jednom kad ćete ipak imati viška vremena uputite se na putovanje oko svijeta. Sve je više aranžmana za budžet putnike!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?