Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGIJA Novi objekt pokraj Vukovara kao pogonsko gorivo rabit će biološke materijale

Struja iz otpada u najvećoj bioelektrani na plin u Europi

07.11.2008.
u 20:33

Sljedeće godine na poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu vukovarskog VUPIK-a, kod starih farmi na Jakobovcu, trebala bi početi gradnja bioelektrane na plin koja bi prema sadašnjim planovima bila najveća te vrste u Europi.

Kao pogonsko gorivo u bioelektrani rabilo bi se stajsko gnojivo, svinjska gnojnica, tučeni kukuruz, sječeni suncokret i neke druge biološke tvari koje nas okružuju. Bioelektrana bi radila tako da bi se u silosima visokim po 20,5 metara miješale sve te sirovine pri čemu bi nastajao bioplin koji bi pokretao generatore, a oni bi proizvodili električnu energiju. Planirani kapacitet vukovarske bioenergane jest 10 megavata električne energije na dan, što je dovoljno da zadovolji svakodnevne potrebe otprilike 60.000 ljudi.

Nusproizvod topla voda
Nusproizvod u tom procesu bila bi velika količina tople vode te još neki proizvodi koji se mogu prodavati na tržištu. Uz elektranu na površini od 10 hektara gradili bi se plastenici u kojima bi se proizvodile različite vrste povrtlarskih kultura, čime bi Vupik i u toj proizvodnji bio među vodećima u Hrvatskoj.

– Za Vukovar smo se odlučili jer smo ovdje našli tvrtku koja ima dovoljno zemljišta i stoke koja bi osigurala potrebne količine sirovine. Investicija je vrijedna 30-ak milijuna eura, a radovi će početi već iduće godine – najavio je partner iz Njemačke Jakob Baers.

Novi izvori zarade
On na granici s Nizozemskom ima dvije takve bioelektrane uz koje u svojim plastenicima proizvodi cvijeće.

S velikim očekivanjima i u Vupiku ulaze u taj projekt koji bi im, uz znatno novo zapošljavanje, mogao osigurati i važne nove izvore zarade.

– Riječ je o projektu koji je bitan za cijelu širu regiju, a nama je osobito važan jer smo povratom državne zemlje izgubili polovicu nekada obrađivanog zemljišta – rekao je Zoran Mudri, predsjednik uprave Vupika.


Radovi počinju dogodine

U tijeku je ishođenje građevinske i lokacijske dozvole, a radovi će, najavljeno je, početi već sljedeće godine. – Projekt smo podijelili u četiri faze, po 2,5 megavata, u slučaju da se nešto iskomplicira. Prva faza trebala biti gotova do 1. svibnja, kad je predviđen početak rada elektrane, a rad s punim kapacitetom počeo bi 1. siječnja 2010. godine – rekao je Baers te dodao da će biti potrebno osigurati 60.000 tona stajskoga gnojiva. Istaknuta je i činjenica da u krugu 20 kilometara postoji 30.000 hektara plodne zemlje i brojni kooperanti koji bi se rado uključili i osiguravali gorivo za rad bioelektrane.

Želite prijaviti greške?