Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZULTATI Kupovali skupo, prodavali jeftino

Strašni gubitak Ine od 1,1 milijardu kuna

27.02.2009.
u 12:10

Konsolidirani gubitak Ina grupe u prošloj godini, čak 1,1, milijarde kuna, iznenadio je mnoge. Iako je riječ o nerevidiranim brojkama, one će se teško moći promijeniti za 20-ak dana kad budu poznati podaci iz revidiranog izvješća. Ono bi moglo donijeti tek detaljniji uvid u pojedine segmente poslovanja i preciznije reći koji je dio Ine najviše izgubio.

Gubitak nije iznenađenje
Nerevidirani rezultati iz 2008. pod snažnim su utjecajem kretanja čimbenika naftnog i financijskog tržišta u četvrtom kvartalu prošle godine, koji su odredili rezultat u operativnim i financijskim aktivnostima, odgovorili su iz Ine te dodali da će rezultate moći komentirati tek nakon što se objavi revidirano izvješće.

Predsjednik Nadzornog odbora Ine Damir Polančec kaže da gubitak tvrtke ne predstavlja iznenađenje. Prvo, Ina se također morala prilagoditi međunarodnim računovodstvenim standardima. Drugo, Inu je pogodilo što je rezerve nafte nabavljala u srpnju i kolovozu prošle godine kad su cijene nafte bile na vrhuncu. Kad je nafta drastično pojeftinila, drastično je pala i računovodstvena vrijednost tih zaliha.

Loše i drugima
U prvih devet mjeseci prošle godine dobit Ine bila je 750 milijuna kuna, ali se potkraj godine uz pojeftinjenje nafte ta dobit istopila. Situaciju Ine popravit će prihod od prodaje plinskog skladiša Okoli. No, valja reći da je, prema podacima koje je Ina objavila sredinom studenoga prošle godine u tri kvartala imala neto dobit od 355 milijuna kuna, što je u odnosu na isto razdoblje godinu prije bio pad od 51,2 posto. U sličnoj situaciji kao Ina nalaze se i ostale naftne kompanije u regiji, od OMV-a do MOL-a i ostalih, pa čak i poljski PKN Orlen, koji je godinu završio sa 178 milijuna eura gubitka.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?