Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE TRPI ZABRANU

Steve Martin pomaže srednjoškolcima oko 'Gipkog zeca'

16.03.2009.
u 16:58

Poznati glumac Steve Martin je i priznati književnik, dramatičar i scenarist, čija je debitantska drama, "Picasso u Lapin Agileu", od 1993. do danas izvođena na brojnim scenama širom SAD-a. Upravo ta drama nedavno je postala predmetom kontroverze, kad je srednjoškolska kazališna družina u Oregonu spriječena u nastojanjima da je postavi na scenu.

U toj zanimljivoj i zabavnoj drami, koja se odvija u pariškom bistrou Lapin Agile ("Gipki zec") 1904., sreću se tad dvadesetpetogodišnji Albert Einstein i dvadesetdvogodišnji Pablo Picasso (godinu dana prije nego što će Einstein objaviti svoju posebnu teoriju relativnosti i tri godine prije nego što će Picasso naslikati svoju ključnu sliku Les Demoiselles d'Avignon) te zapodijevaju razgovor o značaju umjetnosti i znanosti, genijalnosti i talenta, u čemu im se priključuju gosti bara i vremenski putnik iz budućnosti (Elvis Presley).

Ta drama je povučena iz programa srednjoškolske dramske sekcije u oregonskom La Grandeu nakon peticije protiv njezina izvođenja koju je potpisalo 137 roditelja koji su smatrali da se drama bavi "previše odraslim" temema jer se, eto, događa u bircuzu i, joj skandala, spominje se seks. Kao odgovor na tu peticiju, Martin je naglasio da "upitni oblici ponašanja kojih ima u drami nisu predstavljeni kao poželjni", iu pismu lokalnim novinama La Grande Observer naglasio da se u drami "ne radi o tome da ljudi piju u baru i promatraju žene kao seksualne objekte... Uz ispriku Williamu Shakespareu, to je kao da kažete da se u Hamletu radi o dvorcu".

Da njegova drama "ne bi stekla reputaciju kakvu ne zaslužuje", Martin je najavio da će pomoći oregonskim srednjoškolcima da dramu postave na scenu izvan školskih prostorija, a tu produkciju ("neprofitnu i niskobudžetnu, nadam se") on će u potpunosti financirati iz svog džepa. Na kraju je za novo mjesto izvođenja odabran kazalište McKinsey na sveučilištu Eastern Oregon University. Srednjoškolci će Martinovu dramu izvoditi od 16. do 18. svibnja, a redatelj predstave Kevin Cahill, profesor engleskog u srednjoj školi La Grande, najavio je da će Martinovu nazočnost – premda on ne može doći – simbolizirati prazno mjesto na sredini prvog reda gledališta, ostavljeno za njega.

Želite prijaviti greške?