Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BANKE Devizni depoziti dostigli 117,9 milijardi kuna

Štednja porasla 18,3 posto

10.11.2008.
u 18:11

Devizni depoziti u bankama u Hrvatskoj nastavljaju rasti te su potkraj rujna dosegnuli 117,9 milijardi kuna s godišnjom nominalnom stopom rasta od 18,3 posto, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.

Tijekom rujna ukupna devizna štednja povećana je za daljnje 2,4 milijarde kuna. Povećanje deviznih depozita u najvećoj je mjeri rezultat rasta depozita stanovništva, a potaknut je zbivanjima na tržištu kapitala, dok je dodatno ubrzanje posljednjih mjeseci najvećim dijelom rezultat deviznih priljeva od turizma.

Od lipnja do rujna porasli su za ukupno više od 11,5 milijardi kuna, u čemu se na rast deviznih depozita stanovništva odnosi gotovo 70 posto.

Građani su na kraju rujna ove godine u deviznoj štednji imali 96,2 milijarde kuna, što je udjel od 81,5 posto u ukupnim deviznim depozitima kod banaka. Pritom se bilježi godišnja nominalna stopa rasta deviznih depozita stanovništva od 20,7 posto. U odnosu na rujan prošle godine devizna štednja građana povećana je za 16,5 milijardi kuna.

Samo tijekom ljetnih mjeseci građani su svoje devizne račune povećali za gotovo osam milijardi kuna, najviše u srpnju – 2,5 milijardi kuna.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?