Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VN Australije - oktanski cirkus izbliza

Zujanje u glavi za 99 dolara

18.03.2007.
u 18:25

Nije lako dobiti akreditaciju za praćenje utrka formule 1. Uz sve ostalo organizatorima na uvid treba podastrijeti i već objavljene tekstove o tom sportu. A ako vam formula jedan nije sektor koji pratite, nema ni tekstova. Samim time ni akreditacije. Ni zaobilazni put preko Zlatka Mateše, predsjednika HOO-a, koji je veliki prijatelj glavnog šefa formule 1 Bernia Ecclestonea i njegove žene Slavice Radić, nije upalio.

- Deda se nije javio - obavijestio nas je Zlatko.
Nije bilo druge nego kupiti ulaznicu, barem onu najjeftiniju od 99 australskih dolara (najskuplje su stajale 1200) i pridružiti se mnoštvu od 80.000 ljudi koje je hrlilo u melbournški Albert Park, gdje se oko tamošnjeg jezera (na užas labudova, galebova i patki) tradicionalno vozi za Veliku nagradu Australije. Redovi za ulaznice, redovi za rigorozni sigurnosni pregled, redovi za hranu i piće, redovi za suvenire, redovi za toalet...

Za tri dolara (oko 13 kuna) mogli ste dobiti i svu nužnu zaštitu: silikonske čepiće za uši, kremu za sunčanje jer u Australiji je još ljeto (sušno, pa se na vodi štedi koliko se može) i nekakve naočale sumnjive korisnosti. Sve je podsjećalo na veliki cirkus samo što su ovdje izostale prave akrobacije. 

Räikkönnen i društvo su 58 puta protutnjali pokraj nas tolikom brzinom da ih amaterski fotoaparati nisu mogli uloviti. I toliko bučno (zum, zum...) da vam poslije satima zuji u ušima. Reče jedan poznanik da bi natjecanja u formuli jedan trebalo zabraniti ako ni zbog čega drugog a ono zbog buke.

Na kraju smo od službenog spikera doznali (i vidjeli na videozidu) da je Finac ostao prvi, da je Alonso stigao nakon njega te da je tamnoputi Britanac Lewis Hamilton zauzeo treće mjesto iako mu je ovo bio prvi nastup u formuli jedan.

A gledatelji? Nakon što su pojeli prženu ribu i krumpiriće ili hot-dog, i popili pivo, mogli su poći kućama i pričati kako su izbliza vidjeli oktanski cirkus. Neki, kao vaš izvjestitelj, sigurno više neće ni blizu. No, zanimljivi su oni koji se vraćaju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije